Kurumun resmi web sayfasında yayımlanan duyuruya göre, kurulun, 2 Kasım 2011 tarihli toplantısında bankacılık hizmetleri pazarında faaliyet gösteren Akbank, Finans Bank, HSBC Bank, ING Bank, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası ve Garanti Ödeme Sistemleri ile Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık unvanlı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.

Soruşturma, söz konusu teşebbüslerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararlarına ilişkin 4. maddesinde yasaklanmış olan davranışları gerçekleştirip gerçekleştirmediklerinin tespiti amacıyla yürütülecek.

4054 sayılı Kanunun 4'üncü maddesi, başta karteller olmak üzere teşebbüsler arasındaki rekabeti kısıtlayıcı anlaşmaları, uyumlu eylemleri ve teşebbüs birliklerinin bu nitelikteki karar ve davranışlarını yasaklıyor.

Rekabet Kurulu'nca yürütülen soruşturmaların süreleri, her bir dosyanın niteliği, ilgili teşebbüslerin süreç içerisinde kurul ile işbirliğinde bulunma dereceleri ve teşebbüslerin savunma haklarını kullanma süreleri gibi unsurlara bağlı olarak değişiyor.

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, 12 banka hakkında başlatılan soruşturmanın 1 yıl içinde sonuçlanabileceğini ya da daha da uzayabileceğini ifade etti.

Kaldırımcı, bunun tarafların talebine ve sürecin gerektirdiği çalışmaların zamanında yapılıp yapılmadığına bağlı olduğunu söyledi.

Kaldırımcı, "Kredi kartı faizlerine ilişkin bize talepler, şikayetler geldi. Biz başka konularda, başka başlıklar altında da bir kısım talepleri de dikkate alarak, ön araştırma kapsamında yaptığımız çalışmayı soruşturmaya dönüştürmüş olduk. Bankacılık bünyesinde yapılan çalışmalar... Çeşitli alt pazarlar itibariyle, belirlenen faizler konusunda işbirliği yapılıp yapılmadığı, ilgili sektörde sürecin nasıl işlediğine dair sonuçta ön araştırma ve soruşturmadan bahsediyoruz" dedi.

Kurumun çeşitli zamanlarda çok farklı sektörlerde soruşturmalar açtığını hatırlatan Kaldırımcı, mevzuat çerçevesinde soruşturma açılmadan kendilerine intikal eden şikayetler ve taleplerin değerlendirildiğini ya da kurum ve kurum bünyesinde yapılan çalışmalardan hareketle re'sen ön araştırma ya da soruşturma kararlarının alınabildiğini belirtti.

Bankalarla ilgili kuruma çeşitli konularda zaman zaman şikayetler geldiğini ve şikayetleri anlamlı bulduklarında ön araştırma yaptıklarını ifade eden Kaldırımcı, şöyle konuştu:

"Ön araştırmada elde edilen bilgiler, bir soruşturma yapma gerekçesine dönüşüyorsa soruşturma açıyoruz. Soruşturma, esasen hukuken tanımlanmış, ayrıntıları kanunlarda belirtilmiş, tarafların haklarının ne olduğu bilinen bir süreçtir. Bu soruşturma sonucunda illa, 'ihlal vardır, rekabet ihlal edilmiştir, şu kadar ceza verilecektir' diye baştan düşünmek yanlış olur.

Biz, ilgili sektörün şeffaflık kuralları çerçevesinde sosyal sorumluluğunu idrak ettiğinin peşin kabulü ya da reddi anlamına gelecek bir ön açıklama yapamayız. Konunun anlaşılması yönünde bize düşen görevi yapmak için çaba sarf ediyoruz."




Cnn Türk