KESK Baş­ka­nı La­mi Öz­gen, me­mur­la­rın top­lu söz­leş­me şart­la­rı­nı dü­zen­le­yen ya­sa­da 2012'de ya­pı­lan de­ği­şik­lik­le ye­rel yö­ne­tim­ler­de top­lu söz­leş­me ye­ri­ne sos­yal den­ge söz­leş­me­si ya­pıl­ma­sı­na ge­çil­di­ği­ni, bu­nun da özel­lik­le borç ora­nı ko­nu­sun­da bel­li şart­la­ra bağ­lan­dı­ğı­nı ha­tır­lat­tı.

Dü­zen­le­me sü­re­si

 Ka­nu­na ek­le­nen ge­çi­ci mad­de ile ye­ni dü­ze­ne ge­çil­me­si için ve­ri­len sü­re­nin 2015 so­nun­da bi­te­ce­ği­ni an­la­tan Öz­gen, "Tür­ki­ye'de­ki bü­tün be­le­di­ye­ler borç­lu; ver­gi, prim, geç­miş­ten bu­gü­ne ge­len ala­cak bor­cu var ha ke­za ki­mi ka­mu ku­rum­la­rı borç­lu­dur­lar" de­di. Dü­zen­le­me ile var olan bir hak­kın ya­say­la or­ta­dan kal­dır­mak is­ten­di­ği­ni be­lir­ten Öz­gen, şöy­le de­vam et­ti:

 "Bi­zim 2008'de AİHM'de ka­zan­dı­ğı­mız bir da­va var. Sa­de­ce be­le­di­ye­ler de­ğil bü­tün ka­mu ku­ru­luş­la­rı otu­rur top­lu söz­leş­me ya­pa­bi­lir, ka­ra­rı. Bi­zim ta­le­bi­miz AİHM ka­ra­rı­na gö­re bü­tün ça­lı­şan­lar be­le­di­ye­ler­de top­lu söz­leş­me ya­pa­bil­me­li. Ka­nu­nun il­gi­li mad­de­si kalk­ma­lı­dır. Eğer bu ol­maz­sa 1 Ocak iti­ba­riy­le be­le­di­ye­ler­de top­lu söz­leş­me ya­pı­la­ma­ya­cak."

'Siz­de zim­met çık­tı'

Ye­ni ka­nun­la izin ve­ri­len sos­yal den­ge söz­leş­me­si de borç kri­ter­le­ri­ne bağ­lan­dı­ğı için so­run çı­ka­ca­ğı ön­gö­rü­sün­de bu­lu­nan Öz­gen, "Ör­ne­ğin İs­tan­bul'da Ba­kır­köy ve Şiş­li be­le­di­ye­le­rin­de Sa­yış­tay, ça­lı­şan­lar­la ya­pı­lan söz­leş­me­ye yö­ne­lik zim­met çı­kar­dı: 'Siz, borç sı­nı­rı­nın üze­ri­ne çık­mış­sı­nız, ka­mu ku­ru­luş­la­rı­na bor­cu­nuz var, ya­sa bu sı­nı­rı koy­du­ğu için bu­nun üze­ri­ne çı­ka­maz­sı­nız' de­nil­di” dedi.

Borçta yüzde 10 önemli

İl­gi­li dü­zen­le­me­ye gö­re bir ye­rel yö­ne­tim­de va­de­si geç­miş ver­gi, sos­yal gü­ven­lik pri­mi ile Ha­zi­ne­’ye olan borç top­la­mı ger­çek­le­şen en son yıl büt­çe ge­li­ri­nin yüz­de 10'unu ge­çi­yor­sa, öde­me sü­re­si geç­ti­ği hal­de öden­me­miş ay­lık ve üc­ret bor­cu bu­lu­nu­yor­sa söz­leş­me ya­pı­la­ma­ya­cak. Ve­ya ger­çek­le­şen en son yı­la iliş­kin top­lam per­so­nel gi­de­ri­nin ger­çek­le­şen en son yıl büt­çe ge­lir­le­ri­ne ora­nı be­le­di­ye­ler­de yüz­de 30'u, il özel ida­re­sin­de yüz­de 25’i aşı­yor­sa yi­ne ay­nı ku­ral ge­çer­li ola­cak.

1396 belediyeden 1059'u borç içinde

 Ha­len be­le­di­ye ve il özel ida­re­ler­de top­lam 121 bin me­mur ça­lı­şı­yor. Sa­de­ce sos­yal gü­ven­lik prim borç­la­rı­na da­hi ba­kıl­sa, Tür­ki­ye'de­ki 1396 be­le­di­ye­den 1059’u, 30 bü­yük­şe­hir be­le­di­ye­sin­den 23’ü borç­lu. Be­le­di­ye­le­rin prim bor­cu­nun top­lam tu­ta­rı 4,8 mil­yar li­ra. Ver­gi ve Ha­zi­ne borç­la­rı da ek­le­nin­ce borç kat­la­nı­yor.