15 Temmuz gecesi gazilik unvanı alan O.Ö. sol kolunun çalışmadığını söyleyerek, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bana malul olduğumu söylüyor ancak SGK, telefonlarıma dahi cevap vermiyor” dedi.

Karar gazetesinden Gizem Karataş ve Ali Yıldırım’ın haberine göre; darbe girişiminin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen 15 Temmuz gazileri hala haklarına ulaşabilmiş değil. Şehit ve gazilere yapılacak olan yardımlara (Sosyal Güvenlik Kurumu) SGK engeli çıktığı öne sürüldü.

Bakanlar Kurulu’nda çıkartılan 675 sayılı KHK ile daha önce 15 Temmuz yaralıları için yapılması planlanan düzenlemelerin kapsamı da genişletilmişti. Kuruldan geçen yeni düzenleme ise şöyle; “15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebi ile malul olan kamu görevlileri ve siviller ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemlerin ortaya çıkartılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı oldukları sırada yaralanan kamu görevlileri ile sivillere, yaralanma derecesine bakılmaksızın gazilik unvanı verilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenir.”

Hükümet, bu madde ile 15 Temmuz gazileri aylık maaşa bağlanacak ve bütün gazilik haklarından yararlanabileceğini ifade etmişti.

“YÜZDE 60 ORANINDA İŞ GÜCÜ KAYBIMIZ OLMASINI ŞART KOŞUYOR”

Hükümetin açıklamalarının ardından SGK’ya başvuruda bulunan gazilerin önüne rapor engeli çıktı. Çengelköy Muhtarı Can Cumurcu, “Biz geçtiğimiz hafta SGK ile toplantı yaptık. SGK yetkilileri bizlere maaş bağlanması için yüzde 60 oranında iş gücü kaybımız olmasını şart koşuyor” dedi. “Ancak 15 Temmuz gecesi gazi olan kimseye ‘Yüzde 60 iş gücü kaybı’ raporu verilmedi” diyen Muhtar Cumurcu, “Aylık bağlamamak için kriteri yüksek tutuyorlar. Bu kriter kimsede yok. 15 Temmuz gecesi gazi olan vatandaşlarımızdan S.G., 41 kez ameliyat oldu daha 15 kez ameliyat olması gerekiyor ancak raporunda yalnızca yüzde 38 iş gücü kaybı olacağını söylediler” açıklamasında bulundu.

“DOKTORLAR DA BUNUN HESABINI VERECEK”

Bu işin bürokraside takıldığını söyleyen Cumurcu, bir diğer 15 Temmuz gazisi M.K.U’nun da bir bacağını kaybettiğini ancak sırf aylık bağlanmaması için yüzde 58 iş kaybı raporu verildiğini kaydetti. Muhtar Cumurcu, kendisinin de yüzde 40 raporunun olduğunu ve bu işin peşini bırakmayacağını söyleyerek, “Tek gazi muhtar benim, tüm gazi kardeşlerim benim yanıma geliyor, benden yardım istiyor. Ben Ankara’ya gidip bu konunun peşine düşeceğim. Bu raporu veren doktorlar da bunun hesabını verecek” ifadelerini kullandı.

“SGK, TELEFONLARIMA DAHİ CEVAP VERMİYOR”

15 Temmuz gecesi gazilik unvanı alan O.Ö. ise sol kolunun çalışmadığını söyleyerek, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bana malul olduğumu söylüyor ancak SGK, telefonlarıma dahi cevap vermiyor” dedi. Gazi, şöyle devam etti: “Biz o gece para için sokağa dökülmedik. Biz vatan için, bayrak için sokağa çıktık. Gazilerimize hep söylüyorum. Bir uzuvlarını kaybetmeyen kimse gazi aylığına başvurmasın. Çünkü bu aylıklardan yaklaşık 500 milyon TL ödeme doğacak ve bu maaşlar 30 yıl boyunca ödenecek. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bize bu sözü verdi ama biz bu zayiatı para için vermedik. Gazilerin istedikleri hastanede sıra beklemeden tedavi olmaları gerekiyor ancak sıra bekleyen gazi kardeşlerim var. Bu konuda herkesin hakkaniyetli olmasını istiyorum.”