ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün 2003 yılından itibaren yapmış olduğu kayıp kaçak arama çalışmaları sayesinde toplamda yaklaşık 40 milyon abonenin kontrolünü gerçekleştirdiğini, yapılan bu kontrollerde 1,7 milyon abonede kaçak kullanım tespiti yapıldığını bildirdi.

2 MİLYAR TL KAÇAK TAHAKKUKU GERÇEKLEŞTİ
8,6 milyar kWh (2 milyar TL) kaçak tahakkuku gerçekleştiğini belirten Bakan Yıldız, 523 bin abone hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.

Teknik kayıplar nedeniyle kayıp-kaçak oranının sıfırlanmasının mümkün olmadığını belirten Bakan Yıldız, dağıtım şirketlerinin teknik kayıplar da dikkate alınarak hesaplanmış olan hedef kayıp-kaçak oranlarına ulaşamadıkları takdirde maddi kayıplarla karşılaştığını kaydetti. Bakan Yıldız, “Bu hedeflerin altında bir kayıp-kaçak oranının gerçekleştirilmesi halinde ise takip eden uygulama döneminde tüketicilere yansıyan kayıp-kaçak bedelleri daha da düşecektir” dedi.

KAYIP KAÇAK ORANLARI
Enerji Bakanı, "2011-2015 dönemi için belirlenen elektrikte kayıp-kaçak hedef oranlarının 5 yıl önceki oranlarından yüksek olmasının nedeni nedir?" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

“Bazı bölgeler için 2011-2015 dönemini kapsayan dönem için belirlenmiş olan hedef kayıp-kaçak oranlarının 2006-2010 dönemi için belirlenen oranlardan yüksek olması bu dönemde, bu bölgelerde, kayıp-kaçak hedeflerine ulaşılamamış olmasından kaynaklanmaktadır. Söz konusu bölgelerde bu hedeflere ulaşılamaması nedeniyle 2006-2010 dönemlerinde finansal kayıplar oluşmuş olup söz konusu şirketler hedeflerine ulaşamamanın bedelini ilgili dönem içerisinde finansal kayıplarla karşı karşıya kalarak ödemişlerdir. Diğer bir ifadeyle tüketiciler maliyetin altında bir bedel baz alınarak fiyatlandırılmışlardır.” (anka)