Hürriyet gazetesinin haberine göre; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yapılacak son toplantıda, bu öneri konululacak. Erdoğan vize verirse, taslak en geç mart ayında yasalaşacak. 

Hükümet kaynakları, kendilerine verilen listede rayiç bedel üzerinden satışlarla ilgili çok yüksek fiyatların çıktığını belirterek, "Vatandaş bu rakamları asla ödeyemez" dedi ve şu bilgileri verdi:

"SEÇİME GİDERKEN, RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN SATIŞ YAPILMASI ALEYHİMİZE OLUR" 
"Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı konusunda son aşamaya gelindi. Ancak fiyat konusunda sorun çıktı. Taslakta bu arazilerin rayiç bedel üzerinden satılması öngörülüyor. Bir başka görüş ise emlak vergisi değerlerinin esas alınması. Buna sıcak bakıyoruz. Çünkü, rayiç bedel, emlak vergisi değerinden daha fazla maliyet getiriyor vatandaşa. Örneğin, İstanbul’da metrekaresi 350 lira olması gereken bir yerin, metrekaresi bin 400 liraya çıkıyor. Vatandaş zaten buralara para vermiş almış. Şimdi bu parayı bir araya getirip tekrar alamaz. O nedenle emlak vergisi değeri esas alınmalı. Bunun için belli kurallarla da getirilecek. Arazinin bulunduğu yere göre bu değerin üç katı veya iki katı fiyat çıkarılabilecek. Ancak ne olursa olsun rayiç bedelin üzerine çıkılmayacak. Herşey yasaya yazılacak. Ayrıca bilirkişi olmayacak. Seçime giderken, rayiç bedel üzerinden satış yapılması bizim de aleyhimize olur.  Vatandaş bedelleri yüksek bulacağı için ‘benim malımı bana yüksek bedelle yeniden satıyorsun’ der. Seçim öncesinda yasalaştırmasak da sakıncası var. Bu kez de yüksek bedel isteyecekleri için erteleyecekler derler. Çünkü herkes beklenti içine girdi."

2-B’LERİN YARISI HAZIR
Maliye Bakanlığı, 2B kapsamında olan ve 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman olma vasfını yitirmiş 280 bin hektar arazinin tamamının hak sahipleri belirlendi. Ancak fiyatlandırma işlemi 140 bin hektar arazi için bitirilebildi.

Taslağa göre, satışta öncelik, hak sahiplerine tanınacak. Satışta, bedelin bir bölümü peşin istenecek. Kalan bölüm 6’şar aylık ödemeler halinde 5 yılda tamamlanacak. Taksitlendirilmesi durumunda TÜFE faizi uygulanacak.

Hak sahibi satın alamazsa, ihaleye çıkartılacak. Satıştan sonra bu bölgelerde kentsel dönüşüm uygulanacak ve TOKİ söz sahibi olacak.