Türkiye’nin komşu ve çevre ülkelerle yaşadığı sıkıntılar tarım ürünleri ihracatını olumsuz etkilerken, bu durum iç pazar hareketlendi.

Kuralık rekolteyi etkiledi

 Kuraklık kaynaklı rekolte düşüşüyle fiyatların artması beklenirken, ihracata gidecek ürünlerin içeride kalmasıyla sıkıntıların az olması bekleniyor.
 Fiyat artışlarının kaynaklarıyla ilgili bilgi veren Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin ise Antalya halinde 20 kuruşa çıkan domatesin kilosuna, büyük şehirde vatandaşın 10 kat daha fazla para ödediğini hatırlatarak, “Asıl parayı aracılar kazanıyor. Burada hem tüketici mağdur hem üreticiler. Bu soruna çare bulunamadı” dedi.

 Aynı konudan şikayet eden İstanbul Meyve Sebze Komisyoncu ve Tüccarları Derneği İMESKOB Başkanı Burhan Er ise şunları söyledi:

Tarla ürünleri gelecek

“İstanbul’da dallı domatesin kilosu en fazla 80 kuruş, ama aynı il içinde ulusal marketlere bakın bu fiyatlar 2,5 liradan aşağı değil.” Er ayrıca, gelecek ayın ilk haftasında, sera ürünlerinin bitip, tarla ürünlerine geçiş yaşanacağından dolayı bu süreçte fiyatların geçici olarak artacağını da bildirdi.

İhracat pazarı daraldı

An­tal­ya İh­ra­cat­çı Bir­li­ği Baş­ka­nı Mus­ta­fa Sa­tı­cı, ih­ra­ca­tın düş­me­si­nin si­ya­si so­run­lar ka­dar bir se­be­bi­nin de il­gi­li ül­ke­le­rin ken­di ürün­le­ri­ni üret­me­ye baş­la­ma­sı ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı.TZD Baş­ka­nı İb­ra­him Yet­kin de Tür­ki­ye­’nin gi­de­rek dış pa­zar se­çe­ne­ği­nin azal­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

İh­ra­cat pa­zar­la­rı­nın da­ral­ma­sı­nın et­ki­le­ri­ni yo­rum­la­yan İMES­KOM Baş­ka­nı Er, “Bu ürün­ler iç pa­za­ra da­ha faz­la ge­li­yor. Bu se­bep­le mey­ve seb­ze fi­yat­la­rın­da bir ar­tış ya­şan­ma­z” de­di.

Sebze artacak meyve azalacak

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sebze ürünleri bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 1,3 artarak yaklaşık 28,8 milyon ton olacak. Meyvelerse yüzde 4,5 azalarak 17,4 milyon ton olacak. En fazla azalış yüzde 23,5 ile fındıkta bekleniyor.


SÜMEYRA KIRCA - BUGÜN GAZETESİ