8 Milyon liraya malolan MUTSO Hizmet binasının açılışı dolayısıyla düzenlenen törene TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla Valisi Fatih Şahin, AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Cengiz Kaptanoğlu ve Halim Mete, Marmaris, Milas ve Fethiye Ticaret Odası Başkanları katıldı. Açılışta konuşan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, oda üyelerine en iyi hizmeti verebilmek için modern bir hizmet binası yaptıklarını söyledi. Karakuş, “Odamız hizmet binasında her türlü konforu ve kolaylığı dizayn ettik. 50 yıl boyunca Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın hizmet binası sorununu çözdük” dedi.


“ÜLKE EKONOMİSİ TURİZM AYAKTA TUTUYOR”
Türkiye ve Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise, "Muğla Nereye Odoklanmalı?" konulu sunum yaptı. Sunumunda Muğla’nın turizm, tarım ve madencilik sektörü hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, Muğla’nın teşvik bölgeleri sıralamasında üst saralarda yer almamasını “Muğla Allah’tan teşvikli” diyerek açıkladı. Hisarcıklıoğlu, “Muğla Türkiye’de kültür balıkçılığında birinci, çam balında birinci, Zeytin’de üçüncü, turizmde yine keza öyle. Türkiye ekonomisi geçen yıl 100 milyar dolar cari açık verdi. Turizm sayesinde bu rakamı 75 milyar dolara düştü. Bir nevi ülke ekonomisini turizm ayakta tuttu. Türkiye son 6 yılda diğer ülkelere göre yüzde 50 turist artışı sağlamıştır. Ancak Türkiye’ye gelen turist, kişi başına sadece 750 dolar harcıyor. Oysa İspanya’ya giden bir turist Bin 19, Yunanistan’da 974, İtalya’da 932, Mısır’da 904 dolar harcıyor. Türkiye’de ise bu rakam kişi başı 750 dolar. İspanya’nın kıyısı kadar kıyısı olan Muğla yılda 3 milyon, İspanya ise 55 milyon turist ağırlıyor. Türkiye turizmi yılda 25 milyar dolar kazanıyor. Oysa biz Türkiye’ye gelen turiste Bin dolar harcatabilseydik, 10 milyar dolar daha cebimize para girecekti. Marka olursanız, bire on daha fazla kazanacaksınız. Buda işin tanıtımına ve reklamına bağlı” diye konuştu.

"TARIMDA AKLIMIZI KULLANMALIYIZ"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, tarım hakkında da bilgi verirken, “Dünyada değeri ve ihtiyacı hiç kaybolmayacak tek sektör tarımdır. Geçenlerde ABD’nin 10. büyük eyaletinin valisi misafirimdi. Kendisi İstanbul’da can eriği yemiş. Bana bu eriğini nasıl alabileceğini sordu. Dünyanın en zengin pazarında eriğimizi tanıtamıyoruz. Konya ilimiz büyüklüğündeki Hollanda’nın yıllık tarım geliri 80 milyar dolar. Türkiye’nin ise sadece 12 milyar lira. Dünyanın ekilebilir arazileri arasında 7. ülkeyiz. Aklımızı kullanırsak dünya zengini oluruz” dedi.

"YENİ ANAYASA UZLAŞI İLE ÇIKARILMALI"
Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Şu anda TBMM’de 4 siyasi parti var. Bunlar seçim öncesi ne dedi; -Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var- dedi. Şimdi biz millet ve oy veren olarak yeni bir anayasa istemek hakkımız. Türkiye’de sistem çürümüş. Bu çürümüş sistem içinde biz iş adamlarımızdan koşmamız isteniyor. Biz bu mevcut anayasa ile yürüyemiyoruz bile. Bir an önce Türkiye’nin yeni bir anayasaya kavuşması şart ve bu Anayasa tüm partilerin uzlaşması ile olacak. Masadan kalkmak yok. TBMM Başkanı yeni anayasa yapımı için tüm partilerin eşik katılımını istedi ve bu gerçekleşti. Şimdi bu yeni anayasayı yapacak TBMM’deki milletin temsilcilerinin mazereti kalmadı. Zengin olmak için Allah bu ülkeye her şeyi vermiş. Çıkarın şu yeni anayasayı, biz iş adamları yürümeyelim, koşalım. Biz iş adamları Avrupa’da ne varsa onu istiyoruz. Fazlasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.



İHA