Her şey Osmanlı döneminde köyün ağası olan Hacı Hüseyin'den kalan 21 milyon lira değerindeki mirasla başladı. Paylarına düşeni almak isteyen vârisler, köyün satılması için mahkemeye başvurdu. Muğla Barosu'na bağlı avukatlar Nurcan Akça ve Bülent Özyürek tarafından belirlenen 610 vâris, Bodrum Sulh Hukuk Mahkemesi'ne müracaat etti. Güvercinlik'te 6'sı boş 117 ayrı parsel için açılan davalarda yüzlerce klasör dosya hazırlandı. Yaklaşık 50 dönüm olan arazilerin 10 dönümü kanunen imara ayrılacak. Arazinin büyük bölümü, otel, pansiyon ve konut yapılmak suretiyle işgal edilmiş durumda.

Hüseyin Ağa'nın 3 eşinden 11 çocuğu olduğu, 8 çocuğunun soyunun devam ettiği, bunlardan 33 torun, torunların da bine yakın vârisi bulunduğu öğrenildi.

Avukat Nurcan Akça, Güvercinlik köyünün Bodrum Yarımadası'nda herkes tarafından bilinen çok uzun süreli sorunları bulunduğunu söyledi. Köyün üzerindeki mülkiyetlere ilişkin ihtilafın Osmanlı döneminden beri çözülemediğini anlatan Akça, "Burası mirasçılara intikalleri yapılamamış bir köy. Daha önce burada mahkeme kararıyla yapılmış ikinci bir kadastro çalışması vardı. Bu ikinci kadastro çalışması sebebiyle belirlenmiş olan mülkiyetlerdeki mirasçılar bize müracaat ettiler. Onlarla ilgili uzun süren yorucu, kapsamlı bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın sonucunda davalarımızı açtık, dosyalarımız hazır." dedi.

Avukat Bülent Özyürek ise Güvercinlik köyündeki sorunlu bölgenin büyük çoğunluğunun otel, pansiyon ve konut yapılmak suretiyle işgal edildiğini aktardı. 117 parselden sadece 6 tanesinin boş olduğunu ifade eden Özyürek, "Buradaki gayrimenkullerin değeri 21 milyon lira civarında. Bu, sadece arazi bedelinin değeri. Buna ilişkin davaların bir kısmı açıldı. Diğer davalar için de mahkemelere başvuruyoruz." diye konuştu. Kocaeli'nde faaliyet gösteren ve Osmanlı tapularını güncellemesiyle tanınan emlakçı Tuncer Rıfat Barın ise konuyu başından beri takip ettiğini ifade ederek, "Güvercinlik'te yaşayanların, davanın çözülmesine yardımcı olmalarını istiyorum. Eğer istikballerini düşünüyorlarsa bu fırsatı kaçırmasınlar. Dava sonuçlanınca tapularını alabilecekler." açıklamasını yaptı.

Vârislerden Süleyman Tan, Güvercinlik'te yaşanan sorun sebebiyle bölgede oturanların büyük sıkıntı yaşadığını anlattı. Köyde oturanların evlerini kiraya veremediklerini ve satamadıklarını belirten Tan, sorun çözüldükten sonra herkesin tapusunu alabileceğini kaydetti. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'in amcası Mustafa Erten ise hem kendisinin hem de Mehmet Erten'in vârisler arasında yer aldığını ifade etti. Ancak Hava Kuvvetleri Komutanı, dava açılması için kimseye vekâlet vermediğini söyledi. Amca Erten, "Benim büyük bir beklentim yok. Sadece gerçek düzlüğe çıksın, herkes hakkını alsın istiyorum. Arkadaşlardan bir şey beklemiyoruz. Arsaların, arazilerin ücretlerini ödesinler mirasçılara, kendileri de tapularını alsınlar. Onlar da kurtulsun. Yeğenim vârisler arasında ama o vekalet vermedi. Nedenini bilmiyorum." şeklinde konuştu. BODRUM AA