Akaryakıt sektöründe 25 yıldan bu yana faaliyet gösteren Mersinli Ağaoğlu Ailesi’nin sahibi olduğu PETROTÜRK için sıkıntılı süreç geçtiğimiz yılın son çeyreğinde baş göstermeye başladı. Bu yılın ilk çeyreğinde de devam eden sıkıntılar nedeni ile PETROTÜRK’ün bağlı olduğu  N-PET Petrol Ürünleri Pazarlama Nak. San. Tic. A.Ş., ve kardeş şirketler Ağaoğlu Akaryakıt San. Tic. Limited Şti. ile Şamut Akaryakıt San. ve Tic. Limited şirketinin mali yapısı bozuldu.

Mersin İcra Müdürlüğü üzerinde yapılan bir icra takibi sonrası akaryakıt pompalarının haczedilmesi sonrası iflas erteleme başvurusu gündeme geldi.

Üç şirket adına İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde iflas erteleme başvurusu yapan Av. Satılmış Şahin, anılan kararı verilmesi durumunda şirketlerin faaliyetlerini daha etkin bir biçimde sürdürebileceği vurgulandı. Av. Şahin iflas erteleme kararının aynı zamanda yeniden bir yapılanma anlamına da geleceğine işaret etti.

BORCU 225 MİLYON LİRA
Dava başvuru dilekçesi ve sunulan iyileştirme raporunda her üç şirketin de borca batık konuma geldikleri vurgulandı. Amiral gemi konumundaki N-PET Petrol’ün bankalar dahil toplam borcu 225 milyon TL seviyesinde. Dilekçede, iflas erteleme kararı verilmesi durumunda söz konusu borçların 34 aylık vadede ödenebileceğine işaret edildi. Dilekçede ayrıca şirket ortaklarının sermaye artırımına gideceklerini, bir dizi tasarruf tedbirinin de hayata geçirileceği vurgulandı.

PETROTÜRK’ü mali darboğaza sokan esas yatırımın ise Mersin’de yapılan depolama tesisi olduğu öğrenildi.

ŞİRKETLERE KAYYUM ATANDI
Mahkeme sunulan iyileştirme planı ve yapılan başvuru sonrası üç şirket için de ihtiyati tedbir kararı verdi. Bu kararla birlikte şirketler hacizlere karşı korumaya alınmış oldu. Mahkemeşirket yönetimlerin de kayyum ataması yaptı.

HEYETTEN OLUMLU RAPOR
Prof. Dr. Selçuk Öztek, Mali Müşavir Serdar Kıyat ve Mali Uzman Alaaddin Güner’in imzasını taşıyan 22 Haziran tarihli bilirkişi raporunda ise gerekli şartların yerine getirilmesi durumunda iyileştirme projesinin inandırıcı olabileceğine işaret edildi.

CİROSU 700 MİLYONA DAYANDI
Akaryakıt dağıtım sektörüne 10 yıl kadar önce giren PETROTÜRK’ün 51 il genelinde toplam 223 bayisi bulunuyor. Söz konusu bayilerin önemli bir bölümü Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yoğunlaşıyor. Şirket, 67 firmanın bulunduğu akaryakıt dağıtım sektöründe ilk 20 firma arasında bulunuyor. Şirketin 2014 yılı cirosu 692 milyon TL olarak kayıtlara geçti.


Dinçer GÖKÇE / Hürriyet