Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, "2013'ün ilk 8 ayında ülke genelinde hizmet veren 975 hakem heyetinde 365 bin 715 şikayet karara bağlandı. Bu şikayetlerin 298 bini tüketici lehine, 41 bin 562'si de tüketici aleyhine sonuçlandı" dedi.

'Şikayetler artıyor'

Yılmaz, tüketicinin 2014 yılına zamlarla girdiğini söyledi. Bu zamlardan dolayı hayal kırıklığına uğradığını ifade eden Yılmaz, "Yeni yıl umutları, gelecek yıla ertelendi. TÜDEF, zamlara çeşitli illerde düzenlediği protestolarla tepkisini gösterdi. Araçlara siyah kurdele bağladı" dedi. Her yıl tüketici şikayetlerinin arttığını belirten Yılmaz, "Bu da tüketicinin gün geçtikçe bilinçlendiğini gösteriyor" dedi.

TÜDEF ve birleşenlerinin 2013'te bankaların 65 kalem ücreti üzerinde başlattığı hukuki mücadele ile duruşunu sergilediğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

'Dolaylı vergiler bunalttı'

"Tüketici, mesafeli sözleşmeler kapsamında ciddi mağduriyetler yaşadı. Bazı satış yöntemiyle tüketici yanıltıldı ve tüketici neye uğradığını, nasıl karar vereceğini bilemedi. Cep telefonlarında limit aşımı ücretler tavan yaptı. Dolaylı vergilerle tüketici bunaldı. 2013'ün son çeyreğinde yaşanan en önemli gelişme, yeni tüketici yasası. Tüketici yasasında bankalara karşı tüketicinin korunması Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun insafına bırakıldı. Tüketicinin ne derece korunacağını hep birlikte göreceğiz."

İnternetten satışlarda şikayetler artıyor

Hatice Saadet Kalyoncu, kapıdan satışlara yönelik getirilen sınırlamalar sonrasında bu alanda gelen şikayetlerin azaldığını söyledi. Online alışveriş sitelerinin sayılarının artması nedeniyle mesafeli satışlardan dolayı çokça şikayet aldıklarını kaydeden Kalyoncu, "Bu konuda bir sınırlama yok. Evinde bilgisayarı olan herkes internetten satış yapabiliyor. Bu da tüketicinin aldatılmasını kolaylaştırıyor. Alışveriş sitelerine bir standart getirilmesini talep ettik. Yeni kanunda yer almadı ancak yönetmeliklerle düzenlenebilir" diye konuştu.

En fazla sorun bankalarda

Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Hatice Saadet Kalyoncu, tüketicilerin en fazla bankalardan ve GSM operatörlerinden şikayet ettiklerini söyledi. Tüketicilerin açılan davaları kazandığına ilişkin haberlerin insanlara cesaret verdiğini ifade eden Kalyoncu, "Dosya masrafı, kredi masrafı gibi bedellerin geri alındığı yönündeki haberleri duyanlar şikayet başvurusu yapıyor" dedi. Tüketiciyi bankalara karşı koruma görevinin BDDK'ya verilmesinin doğru olmadığını savunan Kalyoncu şöyle konuştu:

"Zaten BDDK kendi işini doğru yapıp bankaları denetleseydi tüketiciler hiç sorun yaşamayacaktı. BDDK bankacı gözüyle bakarak tüketicinin görüşünü yansıtamaz. Keşke bu işe ilgili bakanlıklar baksaydı."


ZEYNEP CEYLAN / BUGÜN