ÖNDER YILMAZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün internet yasası üzerinde istediği değişiklikleri içeren ve 3. havalimanı yapımında ortaya çıkan yeraltı suları krizini Jeotermal Kurul yöntemiyle çözen torba teklif, önceki gece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Ormanlarda yol kenarı tesislere izin verilmesi gibi önemli değişikliklerin de yapıldığı teklifte öne çıkan bazı düzenlemeler şunlar:

* Devlet ormanlarında devlet üniversiteleri için eğitim ve araştırma maksatlı tesislerle yurt yapılmasına bedelli izin verilmesinde, ağaçlandırma ve arazi izin bedeli dışında bedel alınmayacak.

* Devlet ormanlarında, erişim kontrolü uygulanan karayollarındaki ulaştırma yapıları ve müştemilatı olan hizmet tesisleri ile bakım işletme tesislerine, karayolu sınır çizgisi içinde kalmak kaydıyla izin verilecek. Devlet idareleriyle kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan, işletilen, işlettirilen veya yap-işlet-devret modeli esas alınarak yaptırılan ve işlettirilen bu tesislerden bedel alınmayacak. Böylece yol kenarlarında seyahat edenlerin ihtiyaçlarını giderebileceği tesisler orman sayılan alanlara yapılabilecek.

* Demiryolu, otoyol, devlet ve il yollarıyla su isale hatlarının yapımında zorunlu olarak ortaya çıkan kazı fazlası malzemenin depolanacağı alanlara, Orman Genel Müdürlüğü'nce belirlenen yerlerden, ağaçlandırma bedeli alınarak izin verilecek. Böylece ormanlar kazı malzeme atıkları deposu haline dönüşebilecek.

TEFE ve ÜFE tarih olacak

* Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) tarih olacak. Bundan böyle TÜİK'ce hesaplanan Yurt İçi Üretici Fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), tarım sektörü için de Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi geçerli olacak.

Cumhurbaşkanı'nın istediği internet düzenlemeleri de teklife eklendi. Buna göre, yeniden tanımlanan trafik bilgisi, taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abonelik bilgilerini içerecek. TİB Başkanlığı, siber güvenlikle ilgili bilgileri ve mahkemelerce talep edilen trafik bilgilerini içerik, yer veya erişim sağlayıcılardan isteyebilecek. Trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde TİB Başkanlığı tarafından içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı veya erişim sağlayıcıdan alınarak, verilecek.

3. havalimanı krizine çözüm

* 3. havalimanı yapımında ortaya çıkan yeraltı suları krizinde olduğu gibi otoyollar il yolları, demir yolları, havaalanı, liman, baraj, enerji tesisleri, maden ve doğalgaz işletmeleri yatırımlarının yapıldığı yerlerde ortaya çıkabilecek benzeri sorunlar "Jeotermal Kurul" aracılığıyla çözülecek. Kurul, Kalkınma Bakanı'nın başkanlığında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile diğer yatırımcı kurum ya da kuruluşun bağlı olduğu bakanla birlikte 3 bakandan oluşacak. Teklifin ilk halinde bu kurul 5 bakandan oluşuyordu.

2B arazilerini satın almak için verilen ve 26 Nisan 2014'te dolacak başvuru ve ödeme süreleri 6'şar ay uzatılacak. 2/B arazilerini doğrudan satın almak için öngörülen 2 yıllık başvuru süresi de 1 yıl daha uzatılacak.