ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B taslağının temel parametrelerini açıklarken, 2B arazilerinde taksitli satışlarda, farklı bir düzenleme öngörüldüğünü söyledi. Taslakta, peşin ödemenin avantajlı hale getirildiğini vurgulayan Şimşek, 2B arazilerinin, hak sahiplerine 6 aylık bir süreçte satışının öngörüldüğünü de kaydetti.

Şimşek, 2B arazilerinde, rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden bir değerleme olacağını açıkladı. Şimşek, peşin ödemelerde, yüzde 20 indirim yapılacağını da bildirdi.

Bakan Şimşek, taslağın yakın bir zamanda Meclise sevk edileceğini belirterek, ''Meclisimiz onaylarsa, inşallah uygulama 2012 yılı içinde tamamlanmış olacak'' dedi. 

Gelir Vergisi Kanun Taslağına ilişkin soru üzerine de Şimşek, taslak çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bakan Şimşek, yılın ilk çeyreğinde taslakla ilgili her kesimden görüş almış olunacağını belirterek, ilk çeyrekte tasarının Meclise sevk edilmiş olacağını da bildirdi.

''Henüz kaba bir taslak'' diyen Şimşek, taslağın belli bir noktaya gelmesinin ardından kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti.

Bakan Şimşek, Gelir Vergisi Kanun Taslağı ile ilgili haberlerin hatırlatılması üzerine de, ''Şu anda nereden buldun gündemimizde yok'' dedi.

ENFLASYON İLK ÇEYREK YÜKSEK KALACAK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun, yılın ilk çeyreğinde yüksek kalmaya devam edeceğini belirterek, enflasyon rakamlarının ikinci yarıdan itibaren, özellikle son çeyrekte, tekrar Merkez Bankası'nın hedefleriyle paralel bir noktaya geleceğini söyledi.

ŞİRKETLER, HESAPLARINI İYİ YAPAMADI
Özelleştirmelerin gerçekleştirildiğini kaydeden Şimşek, şöyle devam etti: ''Fakat maalesef geçtiğimiz yıl şirketler, hesaplarını iyi yapamadılar. Global ekonomik şartlarda da hızlı bir değişim yaşandı. Birçok firma bizim arzulamadığımız bir çerçevede, teminatlarını yakmak durumunda kaldı. Biz teminatları nakde çevirmektense, bu reformun tamamlanmasını tabii ki tercih ederdik, ediyoruz.

Gelinen noktada yine de şu anda elektrik dağıtım şirketlerinin yarısından fazlası özel sektör tarafından işletiliyor. Bu bir başarıdır.''

SÜRECİN SONUNA GELDİĞİMİZDE TAKVİMİ AÇIKLARIZ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde gerek üretim, gerekse dağıtım şirketlerinin hisse devri konusunda çalışmalara devam edileceğini bildirdi.

Öncelikle süreçlerin tamamlanması gerektiğini kaydeden Şimşek, sürecin bazı bölgeler için tamamlandığını bazı bölgelerde ise tamamlanmadığını söyledi. Şimşek, söz konusu elektrik dağıtım bölgelerinde önce birincilere, sonra ikincilere, sonra varsa üçüncü, dördüncü ve beşincilere gidileceğini kaydederek, ''Dolayısıyla bu süreç bazı bölgeler için devam ediyor. Sürecin sonuna geldiğimizde bir takvim açıklayacağız'' dedi.

Bakan Şimşek, süreci biten bazı bölgeler için değerlendirme noktasında bulunulduğunu da belirterek, devri gerçekleşmeyen elektrik dağıtım bölgelerinde bu yıl ihaleye çıkılacağını bildirdi.


AA