Bakanlar Kurulu'nda önceki gün son hali verilerek imzaya açılan 2B Yasa Tasarısı'nın (orman vasfını yitirmiş araziler) detaylarına SABAH ulaştı. Tasarıyla, 2B arazilerinin satış fiyatlarının esas alınacak rayiç bedel mi emlak bedel mi tartışmasına son nokta konuldu. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tasarıya göre 2B arazileri rayiç bedelin yüzde 75'i üzerinden satılacak. Büyükşehir sınırları içindeki satışta bedelin yüzde 20'si peşin tahsil edilirken, geri kalan bedel 4 yıl vadeyle 8 taksitte alınacak. Parayı peşin ödeyene ise yüzde 15 ekstra indirim söz konusu.

İLK ETAPTA 170 BİN HEKTAR ALAN SATIŞA SUNULACAK

İlk etapta, büyükşehir sınırlarında belirlenen 170 bin hektar alan satışa sunulacak. Büyükşehir sınırları içindeki alanlarda satışa çıkarılacak arazilerin yüzde 20'sinde yasa kapsamında belirlenen arazi bedeli peşin olarak tahsil edilecek. Büyükşehir Belediye sınarları dışındaki satışlarda peşinat şartı aranmayacak.

PEŞİN ÖDEYENLERE EKSTRA İNDİRİM

Ayrıca, devlet arsa bedelini peşin ödeyenlere de ekstra yüzde 15 indirim sunacak. Örneğin, 2-B kapsamında olan ve rayiç bedeli 100 bin TL olan arsanın satış bedeli kanun kapsamında 75 bin TL olacak. Alıcının vade yerine peşinata yönelmesi durumunda ise ödenen tutar 63 bin TL'ye inecek. Vadeler yasal faiz üzerinden belirlenirken, bedeli karşılayacak banka teminatı verilmesi veya arazinin Hazine'ye ipotek edilmesi halinde tapu hak sahibine devredilecek.

ELDE EDİLECEK GELİR 20 MİLYAR TL'Yİ AŞABİLİR

Eski düzenlemede "Belediye mücavir alanları içindeki 2B arazilerinin, "belediye sınırları içindeki alanların emlak vergi değeri ile rayiç bedel ortalaması alınarak bulanacak yeni değer üzerinden, belediye mücavir alanları dışındaki arazilerin ise emlak vergi değeri üzerinden satılması" planlanıyordu. Son düzenlemeyle elde edilecek gelirin 20 milyar TL'yi aşabileceği belirtiliyor.

BAŞVURU ÜCRETİ

2-B başvuru sahiplerinden, daha sonra satış bedelinden düşülmek üzere belediye ve mücavir alan sınırlarında 2 bin TL, belediye dışındaki alanlar içinse bin TL başvuru ücreti alınacak.

2B ALANLARI 260 BİN FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Büyükşehirlerdeki 2B alanları, 260 bin futbol sahası büyüklüğüne eşit. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarına göre, en çok 2-B arazisi 26 bin 917 hektar ile Antalya'da. Antalya'yı 23 bin 300 hektarla Balıkesir, 21 bin 877 hektarla Samsun, 18 bin 632 hektarla Mersin izledi. Büyükşehirler arasında ise İstanbul'da 10 bin 53, Ankara'da 14 bin 724, İzmir'de de 8 bin 255 hektar fiili kullanımda 2-B arazisi bulunuyor.

Tasarıda orman köylülerinin kalkındırılması için gerekli tedbirlerin alınması taahhüt ediliyor. Orman köylülerinin tüm işletme araç ve gereçleri ile gerekli diğer girdiler doğrudan ya da kredi yoluyla karşılanacak. Ayrıca orman sınırlarından çıkarılmış yerleşim yeri olmayan alanların, tarım arazisi olması ve orman köylülerine kazandırılması için çalışma yapılacak.

Orman vasfını kaybetmiş 2-B arazilerinin satışından elde edilen gelirlerin bir kısmı ise yeni ormanlık alanlar oluşturmak için kullanılacak.



ensonhaber.com