3. Boğaz Köprüsü'nü de içine alan otoyol projesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Öz kaynakla ihaleye çıkacağız. Köprü, artı 65-70 kilometrelik bir ana aks, ilk ihaleye dahil edilecek ve daha sonraki otoyol bilahare yapılacak." dedi.

İstanbul Boğazı'nda yapılması planlanan 3. köprü ihalesini de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'ne teklif gelmemesinin yankıları sürüyor. Gelinen aşamayı değerlendiren Ulaştırma Bakanlığı, yeni bir adım attı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. köprünün öz kaynakla yapılacağını açıkladı. Bu sebeple kısa sürede tekrar ihaleye çıkacaklarını kaydeden Bakan, yap-işlet-devret modelinde kredi finansman garantisi çok süre aldığından ihaleye direkt öz kaynakla çıkmayı planladıklarını söyledi. TV8'de açıklamalarda bulunan Bakan Yıldırım, "Projede revizyona gidiyoruz. Etap etap yapacağız. Proje henüz çalışılıyor. Köprü artı 65-70 kilometrelik bir ana aks ilk ihaleye dahil edilecek ve daha sonraki devamı olan otoyol bilahare yapılacak. Zaten bizim yaptığımız bir çalışma var. O çalışmada bir değişiklik yaparak o şekilde projeyi tamamlayacağız." diye konuştu. Proje için ilk kez 9 Mart 2011 tarihinde ihaleye çıkılmıştı. İlk teklif alma tarihinin 23 Ağustos olmasına karşın önce 22 Kasım'a, sonra da 10 Ocak 2012'ye ertelenmişti. Yıldırım, bu tarihte de bazı firmaların 3 ay, 6 ay daha süre istediklerini hatırlatarak, "Bir proje için 10 ayda hazırlık yapamayanlar 3 ayda ne hazırlığı yapacak? Biz bunu çok makul bulmadık ve süre uzatmamaya karar verdik. Süre uzatmadık, teklif de çıkmadı. Teklif gelme ihtimalini daha yüksek görüyorduk. Ama teklif gelmemesine karşı da hazırlıklarımız vardı. O yeni planı devreye soktuk. Yani projeyi genel bütçeden yapacağız." dedi. İnşa çalışmalarının bu yıl başlayacağını açıklayan Bakan, 2013 ve 2014'te yoğun olarak harcama olacağını belirtti. "Projenin hacmi itibarıyla tek bir Türk firması yeterli olmaz. Grup oluşturacaklar. Grup oluşturunca da belki yeterli olmayabilir. Köprü için belki yabancı bir firmayı da çözüm ortağı olarak almaları icap eder." diye konuştu. Yıldırım, şu anda alternatifli bir çalışma yaptıklarını, belki projeye teklif verenin kredisini de getirebileceğini, bunun mukayesesini yapacaklarını söyledi.

 

Bakan Yıldırım, ihalenin daha sonra ilan edileceğini ve tekliflerin alınacağını ve ona göre de yapımını başlatacaklarını bildirdi. Projenin Avrupa'yı Kafkaslar, Ortadoğu ve Uzakdoğu'ya bağlayan bir transit güzergâhı oluşturacağını aktaran Yıldırım, projenin kısmen İstanbul şehir içi trafiğine katkısı olacağını, ancak İstanbul'un merkezine çok fazla çıkış vermeyeceklerini söyledi.