Prim ve vergi borçlarını yeniden yapılandıran tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında SGK yetkilileri, kuruma yönelik borçların detayları hakkında da bilgi verdiler.

Milletvekillerinin soruları üzerine söz alan SGK Sigorta Primleri Genel Müdür Yardımcısı Özge Songül, SGK’nın toplam alacağının 67 milyar TL olduğunu ifade etti. 17.6 milyar gecikme cezası da dikkate alındığında toplam 85.3 milyar liralık bir alacağın söz konusu olduğunu ifade eden Songül, “Bağ-Kur’dan anapara olarak 8 milyar; 1,4 milyar da gecikme cezası var. Türkiye’de aktif işveren olarak 1 milyon 700 bin mükellef var. Bunun da 1 milyon 250 bini borçlu” dedi.

FAALİYETİ BİTEN VAR
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın bu durumda işverenlerin üçte ikisinin SGK’ya borçlu olduğunu söylemesi üzerine, Songül, “Bu şekilde hesaplarsak öyle de denebilir. Ancak şu anda bunların içinde faaliyetine öteden beri son vermiş olanlar da var. Yalnız ne kadarının son verdiğine ilişkin bir bilgi elimizde yok” yanıtını verdi.

Toplam 7 bin 413 kamu mükellefinin de SGK’ya borcu olduğunu ifade eden Songül, “7 bin 413 kurum var. Bu da belediye için çalışan memurlar ya da Milli Eğitim’de çalışan memurlar ya da diyelim ki SGK’da çalışan memurlardan dolayı borçlu olan kurumlar” dedi. 

KAMUNUN 1.4 MİLYAR
Kamudaki borçlu 7 bin 413 rakamına işyeri bazlı hesaplamayla varıldığını belirten Songül, bu kurumların borcunun parasal tutarının da 1.4 milyar TL olduğunu ifade etti.

Songül, kamu kurumlarındaki idari para cezasının da 1.8 milyar lira olduğunu açıkladı.  Komisyon görüşmelerinde, genel sağlık sigortalılarına (GSS) getirilen yeniden yapılandırma imkanı da tartışıldı. Songül’ün burada verdiği rakamlar, daha önce GSS’yle ilgili getirilen yeniden yapılandırmanın tabloyu çok da değiştirmediğini ortaya koydu. Buna göre, GSS borçlusu toplam kişi sayısı 5 milyon 907 bin 394 kişi. Bu kişilerin şu anki toplam GSS borcu da 10 milyar 35 bin TL’ye çıkmış durumda.


Hacer BOYACIOĞLU/Hürriyet