Denizli’nin 8 bin nüfuslu üzüm ve şarap deposu Bekilli İlçesi’nde üzüm üreticileri Alkol Yasası’nın onaylanmasıyla sıkıntı yaşamaya başladı. Alkol Yasası’nın ardından, şarap firmaları üzüm alım kapasitelerini düşürünce ilçedeki üzüm üreticileri de sıkıntı yaşamaya başladı. Bekilli Ziraat Odası Başkanı Mesut Gömceli, odaya kayıtlı 1500 aktif üyenin yüzde 90’ının kredi kullandığını hatırlatıp, "Odamıza kayıtlı 1500 aktif üyenin bini üzüm üreticiliği yapmaktadır. Bu üyelerimiz, önceki yıllarda soğuk ve hastalık nedeniyle zarar etmiş, bu yıl da Alkol Yasası’yla mağdur edilmiştir" dedi.

ÜRETİCİ BİTME NOKTASINDA

Üzüm üreticisinin bitme noktasına geldiğini ileri süren Gömceli, "Bekilli’deki çiftçilikte, üzüm üreticiliği de hayvancılık da bitme noktasına geldi. İki yıl önce üzüm üreticileri, dolu ve soğuk nedeniyle zarar gördü. Geçen yıl hastalık nedeniyle çiftçi üzüm verimi alamadı. Bu yıl ise bağlarda üzüm bol ancak bu kez de üreticiyi Alkol Yasası vurdu. Kredi kullanan çiftçi, geri ödeme yapamaz oldu. Bugün Bekilli’de kredi kullanan her üç vatandaştan ikisi icralık durumda" diye konuştu.

ÜZÜM ALIM FİYATLARI DA DÜŞTÜ

Hükümetin, alkol kullanımına kısıtlama getiren Alkol Yasası’nın yürürlüğe girmesi ile şarap firmalarının üzüm alım fiyatlarını düşürdüğünü belirten Gömceli, "Bekilli’de geçen yıl bir liradan satılan şaraplık üzüm, bu yıl 50 kuruşa kadar düştü. Çiftçinin ilaç, gübre ve mazot maliyeti yükselirken, üzüm birim fiyatlarının düşürülmesi üreticiyi mağdur etti. Bu kaybın devlet desteği ile karşılanması gerekir. Banka borçlarında yeni düzenleme yapılarak çiftçinin biraz olsun rahat nefes alması sağlanabilir" diyerek üzüm üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.