Maliye Bakanı Naci Ağbal, üzerinde çalıştıkları Katma Değer Vergisi (KDV) reformunun detaylarını anlattı. İstanbul’daki sohbet toplantısında sorularımızı cevaplandıran Ağbal, iş dünyası ve ilgili kurumların görüşüne açtıkları düzenleme için yurt dışında da çalışma yaptıklarını belirtti. 16 Nisan referandumu sürecinde Anadolu’yu dolaştığında en çok KDV ile ilgili şikayetler dinlediği bilgisini paylaşan Ağbal, bu tespitinden yola çıkarak çalışma yapılmasına karar verdiğini dile getirdi. Ağbal, “Herkes; oranları düşür, öldük bittik. Baktım bu konu farklı bir noktada. Tek tek talepleri yerine getirmek işi çözmüyor. Kanunu baştan sona ele alan ve sistemi yeniden üreten bir çalışma yapılmasına karar verdik” dedi.

DEVLET BEDAVA KAYNAK KULLANIYOR
32 yıl önce dönemin Gelirler Genel Müdürü Altan Tufan tarafından hazırlanan KDV kanunuyla bugüne gelindiğini belirten Ağbal, şu özeleştiride bulundu: “Bizim mevcut kanunumuz maalesef işletmeler üzerinde ciddi bir finansman yükü oluşturacak bir noktaya gelmiş. Biz bedavadan kaynak kullanıyoruz. Yani firmalar KDV ödüyor, bizden alacaklı, biz de böyle yan gelip yatıyoruz. Yani nasıl olsa diyoruz faizsiz kaynak bizde kalıyor. Bu durum işletmelerimizin üzerinde ciddi anlamda bir finansman yükü.”
KDV’de farklı oran yapısının neden olduğu karmaşıklığa da dikkat çeken Ağbal, son olarak ihracatçıların konuyla ilgili görüşlerini dinlediğini aktardı: “Onlarla faydalı bir toplantı yaptık. Getirdikleri öneriler içerisinde gerçekten reform niteliğinde öneriler var, çok doğru bulduğum önerileri var. İstisnaların tam tersine işletmelere zarar verdiğini söylüyorlar. Türkiye’de bir KDV reformu yapmak bizim işletmelerimiz bakımından son derece olumlu dönüşler olacak.”

EKİP İNGİLTERE’DE ÇALIŞMA YAPIYOR
Şu ana kadar TÜSİAD ve Vergi Konseyi’nden birer sunum aldıklarının bilgisini veren Ağbal, şöyle devam etti: “KDV, herkesin KDV reformuyla ilgili görüşlerini topluyoruz. MÜSİAD’dan bir sunum alacağız. İstanbul Sanayi Odası bir çalışma yapıyor. Diğer sanayi odaları yazılı olarak görüşlerini bildiriyorlar. Şu anda bir ekibimiz İngiltere’de KDV sistemiyle ilgili, ülkenin Hazine Bakanlığıyla toplantılar yürütüyor.
4-5 gün boyunca oldukça kapsamlı uygulama, mevzuat, bütün konu başlıklarını tek tek üzerinden geçecekler. Birebir yerinde bu uygulamaları görmek istedik. Onun için bütün bu çalışmalar belli bir noktaya gelince reformu oluşturacak zaten temel çözümler ortaya çıkacak, önemsiyorum.”

'KRONOMETREYİ SIFIRLASAK VALLAHİ ÇOK GÜZEL OLUR'
Maliye Bakanı Naci Ağbal, çalışmanın ne zaman tamamlanacağı sorusunu cevaplandırırken önümüzdeki yıl sonunu işaret etti. Ağbal, “1 Ocak 2018’i eğer böyle bir milat kabul edip kronometreyi sıfırdan açabilecek bir sistem yapabilirsek vallahi çok güzel olur. Farklı çözüm önerileri var. Yani daha çok işletmelerimizin veya sivil toplum örgütlerimizin önemsediği, yani kronometreyi sıfırlayalım, ileriye dönük bu geçmişteki uygulamaları kaldıralım. Yani sistemi basitleştiren, işletmelere KDV’de kolaylıklar getiren öneriler geliyor. Biz de aynı şeyleri düşünüyoruz. Herkes ‘Bir milat yapalım. Bir yeni dönem açalım’ diyor. Çünkü 32 yıllık bir kanun bu” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz öncesini de geçeceğiz
15 Temmuz sonrası dönemi “Hükümet olarak da çok tedirgin olduğumuz aylardı” şeklinde nitelendiren Bakan Ağbal, bu tabloyu değiştirmek için verdikleri mücadelenin altını çizdi: “Arka arkaya Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantıları yaptık. Göstergeler başta kolay düzelmedi, kanaatimce 16 Nisan sadece anayasa değişikliği reformunun yapıldığı bir hadise olmaktan öte, ekonomide de bana göre bir milattır. Bu dönemde arka arkaya göstergeler güzel gelmeye başladı. Geçmişle mukayese ettiğimiz zaman 15 Temmuz’a döndük mü demiyoruz, 15 Temmuz’u da aşan bir periyotta ekonomide güzel rakamlar geliyor.”

Vergi üzerinden bir rekabet var
Global krizden sonra ülkeler arasındaki ekonomik rekabet içerisinde vergi rekabeti gittikçe önem kazanan bir faktör haline gelmeye başladığına da vurgu yapan Naci Ağbal, “Trump’ın bir anda Kurumlar Vergisini düşürmesi tesadüf değil. Biz 2006 yılında Kurumlar Vergisi oranını yüzde 33’den yüzde 20’ye indirdik. Ama ben geçen gün bir tablo çıkarttım, şimdi bizden daha aşağı olan ülkeler var. Bence tartışmamız lazım, Kurumlar Vergisi oranı Türkiye’de son derece önemli bir faktör. Mesela İrlanda’da yüzde 12, Macaristan’da yüzde 19, farklı oranlar var” dedi. Gelir vergisi kanununda düzenleme yapmak için de çalışma başlattıklarını belirten Ağbal, “Reformcu bir gelir vergisi kanunu olması için biraz daha çalışmamız lazım. Meclis açılır açılmaz Gelir Kanunu'nun bu yeni halini Plan Bütçe Komisyonuna sokacağız, orada direkt görüşeceğiz, alt komisyona artık gitmeyecek” dedi.



'Dronlara vergi düşünüyorum'
Otomotivin ÖTV’siyle ilgili bir çalışma olmadığını da vurgulayan Ağbal, sayıları gittikçe artan dronlara ÖTV getirmeyi düşündüğünü da belirtti. Ağbal, şunları kaydetti: “Ben sadece bu dronlara mı ÖTV getirsek diye düşünüyorum yani, onu söyleyeyim. Bu dronların sayısı gün geçtikçe artıyor. Dronda ÖTV yok, dolayısıyla bu dronlar uçuyor havada, da ÖTV’si yok, gelebilir onlara.”

ÖTV KONUSUNDA DEĞİŞİKLİK YOK
Ağbal, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile ilgili şu aşamada geniş kapsamlı bir çalışmaları olmadığını da belirtti. Ağbal, şunları söyledi: “Yani bizim 4 numaralı tablo dediğimiz, yani akaryakıt, alkol ve tütün dışında diğer ürünler, işte beyaz eşya vesaire ürünlerin olduğu tabloyla ilgili ya bunları çıkarın, şunları dahil edin önerileri var. Ekonomi Bakanlığı'yla bir miktar tabloyu çalıştık, sivil toplum örgütlerinden gelen öneriler de var. Şimdi ÖTV’nin en önemli avantajı, kolay bir vergileme aracı. Çok az sayıda mükelleften çok efektif bir şekilde tahsilat oranı neredeyse yüzde 100’e yakın bir oranda ciddi kaynak toplayabiliyorsunuz, yani verimli bir vergİ.”


Yenişafak