20 yılda 35 defa batan Nazlı Gıda'nın patronu Ethem Kurt, 36'ncı denemede mucit oldu. "Var mı Nazo gibisi" cıngılıyla hafızalara kazınan soğuk içecekle başarıyı yakalayan işadamı, bugün 40 ülkeye ihracat yapıyor
 
Var mı Nazo gibisi reklam cıngılıyla ünlenen Nazlı Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Kurt'un enteresan bir başarı hikâyesi var. Bugün Nazlı Gıda'yla 40 ülkeye ihracat yapan işadamı Kurt, ticaret hayatında 35 şirket batırdığını itiraf ediyor.
 
Tekstilden ilaca kebapçılıktan ayakkabıcılığa kadar birçok işi deneyen Kurt, 1980 ile 2000 arasında girdiği her işte iflas etmiş. Her yıl ortalama iki şirket batıran Kurt'un talihsizliği 2000'lerin başında Nazo markasıyla değişmiş.
 
İflaslardan ders çıkaran Kurt, 2000'lerin başında ticarette inovasyon, markalaşma ve reklamın önemini fark etmiş. O tarihlerde Türkiye'nin ilk yerli soğuk içeceğini üreten, ilk defa ulusal TV'lerde reklama çıkma cesaretini gösteren KOBİ patronları arasına giren Kurt, başarı merdivenini hızla tırmanmış.
 
10 yıldır büyüyor
 
İlk yerli patates cipsinden organik ambalajlama tekniklerine kadar 10'dan fazla patentli buluşa imza atan Nazo'nun patronu, bugün küresel ligde top koşturan bir şirketin sahibi. Konya, Nevşehir ve İstanbul'daki 4 fabrikasında üretim yapan Kurt, 32 milyon dolar ciro hedefliyor. Deneyimli sanayici, başta Afrika olmak üzere birçok ülkede soğuk içecek pazarının lideri konumuna yükseldi. 10 yıldır iflas etmeyen Kurt, yeni girişimcilere örnek olması amacıyla batırdığı tüm şirketlerin hikâyesini bir kitapta toplamayı hedefliyor.
 
İnovasyon ve reklamla büyüdü
 
2000'lerin başlarında üretimde Ar-Ge'ye önem veren Kurt, ayrıca o dönem KOBİ'lerin pek de cesaret edemediği ulusal TV'lere reklam verme konusunda da şaşırtıcı bir irade sergiliyor. İlk reklam filmini maddi imkânsızlıklar nedeniyle sadece üç saniyelik "Var mı Nazo gibisi" cıngılına çeken Kurt, reklamın dikkat çekmesiyle kısa sürede yükselişe geçiyor.
 

Metin Can/Sabah