Başbakanlık'a sunulan sosyal güvenlik paketi kapsamında çoğu gençler olmak üzere gelir testine girmeyenlere çıkan faturanın önemli bir bölümü siliniyor. Teste girmeyenlere ek süre verilirken, gelir dilimleri yeniden belirleniyor ve silinmeyen borçlara da 1 yıl taksitlendirme imkanı getiriliyor.

EK SÜRE VERİLİYOR
İki yıl önce zorunlu hale gelen gelir testini yaptırmayan vatandaşlara yönelik af düzenlemesi de bu pakette yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlikte gelir testi zorunluluğunun 1 Ocak 2012'de geldiğini anımsatarak, "Bu kapsamdaki vatandaşların hangi oranda prim ödemesi gerektiğini bilmiyoruz. SGK'nın alacağı 7 milyar liraya ulaşmış durumda. Bu vatandaşlar gelir testine girmemiş. Ek süre gerekiyor" dedi. Gelir testine girmediği için adına en yüksek miktardan prim borcu çıkarılanlara 3-4 ay içinde tekrar teste girme imkânı tanınacak. Teste göre ödemesi gereken tutar belirlenecek. Mevcut sistemde aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olanların, yani 357 liranın altında olanların primini devlet ödüyor.

FAİZLER DE SİLİNECEK
Gelir testine girmediği için adına en yüksek miktardan prim borcu çıkarılanlara 3-4 ay içinde tekrar teste girme imkanı tanınacak. Gelir testine göre ödemesi gereken tutar belirlenecek. Takvim'in haberine göre, af ile sağlanacak imkan doğrultusunda test sonucunda kişi başına gelir 357 liranın altında ise borçlar silinecek. Üzerindeyse gelire göre prim ödenecek. Böylece en yüksek limitten çıkarılan prim borcundan kurtulmak mümkün olacak, faiz borcu silinecek ve 1 yıl taksitlendirme imkanı getirilecek. Gelir testine girip de borcunu ödemeyene de kolaylık gelecek.

KİMLER TESTE GİRİYOR?
18 yaşını dolduran; çalışmayan ve öğrenci olmayanların sağlık hizmetlerinden devlet ve üniversite hastanelerinden ücretsiz, özel hastanelerden ise fark ödeyerek yararlanması için gelir testine girerek belirlenen gelir düzeyi üzerinden prim ödemesi gerekiyor. Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gelir testi istenmiyor.