ERCAN BAYSAL - ANKARA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından vatandaşın başvurusu ile riskli görülen 4 bin 77 konut ve 518 dükkân için daha yıkım onayı çıktı. Risk tespiti yapılan ve tapuya şerh düşülen bu konutlarda 20 binin üzerinde kişi yaşıyor. Bakanlığın kararının ardından vatandaşların ya müteahhit ya da belediyeler ile yıkım anlaşması yapması gerekiyor.
 
Bu kapsamda başvuru yapan hak sahipleri, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası’ndan da istifade edebilecek. Çevre Bakanlığı, dönüşüm kapsamında isteyen vatandaşlara 18 ay boyunca  kira yardımı yapacak. İsteyen vatandaşa ise konutlarda yüzde 4, işyerinde yüzde 3’e kredi faiz desteğinde bulunacak. Bakanlığa yapılan yıkım başvurularında risk tespiti tamamlanan yerler arasında İstanbul başı çekiyor. İstanbul’da toplam 3 bin 952 riskli yapı için yıkım kararı çıktı. Bu yapıların 277’si binadan oluşuyor. İstanbul’da en fazla konut yıkımı ise bin 748 daire ile Kadıköy’de yapılacak. Bu ilçeyi 312 konut ile Ümraniye, 265 konut ile Maltepe, 179 konut ile Bakırköy, 123 konut ile Şişli izliyor.
 
5 Ekim 2012’de Esenler’de başlayan yıkım sürecinin ardından Türkiye genelinde çok fazla sayıda belediye ve vatandaştan talep geldiğini aktaran Bakanlık kaynakları, incelemeler tamamlandıktan sonra yapıların riskli ilan edilmesi sürecinin devam edeceğini kaydetti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı teknik personeli tarafından yapılan deneysel incelemeler neticesinde zeminde oturma, bazı kolonlarda kesme kırıkları ve dökülmeler, donatılarda paslanma olduğu tespit edilmişti. Betonarme taşıyıcı sisteminde yer alan donatıların standart değerlere uymadığı, korozyona uğradığı, beton basınç dayanımlarının yetersiz olduğu da ortaya çıkmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre kentsel dönüşüm projeleri için 310 bin kişi başvuruda bulundu. 200’e yakın kuruluşun lisanslandırılmasıyla beraber riskli yapıların tespitine başlanılırken günlük beş bine yakın hane, hak sahibi olmak için tapuda şerhlerinin düşmesini bekliyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personel altyapısını da güçlendiriyor. Bakanlığın kentsel dönüşümde görevlendirilecek personelin arasında sosyologlar da bulunacak. Bakan Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmalarının devam edeceğini belirterek, 2013 ve 2014 yılında 400 bin birim konutu yıkmayı hedeflediklerini söyledi. Öte yandan Bakanlığa yapılan toplam başvurular sonucunda 17 alan, Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 sayılı kanun kapsamında riskli ilan edildi. İlan edilen bu alanların toplamı 2 bin 427 hektar. 62 bin 786 yapının bulunduğu bu alan 380 bin 238 kişilik nüfusu kapsıyor.