Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, NTV'nin sorularını yanıtladı.
 
Zonguldak'ta 8 kişinin hayatını kaybettiği metan gazı faciasıyla ilgili konuşan Çelik şunları söyledi: "Orada üretim yok. -630 koduyla yeni bir kömür havzasının çalışmaları yapılıyor. Gaz ölçüm cihazlarının çalıştığını gördük. Ölçüm cihazlarından alınan bilgiye göre binde 4 düzeyinde bir gaz seviyesi olduğu tespit ediliyor. 11.19'da ani bir gaz püskürmesiyle karşı karşıya kalınıyor. Gaz oranı bir anda yüzde 4'e çıkıyor. Yüzde 1'e çıktığı zaman patlatma-dinamit uygulaması mümkün değil. Gaz ölçüm cihazları yüzde 4'ten yukarıyı göstermiyor.

Koruyucu tüm ekipmanların işçilerde olduğu görülüyor. Bu kadar yoğun bir gazın tespiti başka türlü olabilir miydi. Bunlar bir kez daha değerlendirilmesi gerekiyor. Kömür işletmelerinde yılda iki kez denetim yapılıyor. Bu müesseseye Kasım 2012'de dört günlük denetim yapılmış. Tespit edilen eksiklikler ortaya konmuş. Patlamanın bu eksiklerle ilgili nedir o teknik bir çalışma. Ama ani bir patlamanın burada olduğunu görüyoruz. Kömür işletmelerinde yılda iki kez denetim yapılıyor. Bu müesseseye 3 bin 500 lira ceza yazılmış. Gaz oranı bir anda nasıl arttı, teknik rapor hazırlanacak. Nerede kusur varsa görmüş olacağız. 8 işçinin sigortalılığında bir sorun yok."
 
Bakan Çelik, taşeronluk sisteminin yaygınlaştığını, düzenlemenin şart olduğunu kaydetti.
 
'KIDEMİ 30 HAZİRAN'A KADAR NETLEŞTİRMEK İSTİYORUZ'
 
"Kıdem tazminatını daha yaygın hale getiren bir düzenleme getirelim diyoruz" şeklinde konuşan Çelik, kıdem tazminatı alma konusunda çalışanların sıkıntıyla karşılaştıklarını söyledi. Kıdem tazminatı ve taşeronluk konusunu 30 Haziran'a kadar netleştirmek istediklerini ifade etti.
 
406 BİN ÖĞRENCİNİN PRİM YÜKÜ KALKACAK
 
Sosyal güvenlik sistemindeki sorunları gidermeye yönelik çalıştıklarını belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Liseyi bitiren gençler üniversiteye giderken 4 aylık bir boşlukla karşı karşıya kalıyorlar. Bunlara bir fatura çıkıyor, 4 ay prim ödemeleri gerekiyor. 406 bin öğrenciye gelir testi yapıldı. Onları prim ödeme yükünden kurtarıyoruz. Bu 4 ayı da sağlık kapsamına alıyoruz. Onların sağlık hizmeti kamu tarafından karşılanacak."
 
'ÇALIŞAN' EMEKLİYE TAKSİT KOLAYLIĞI
 
Emekli olduktan sonra serbest çalışanlarla ilgili konuşan Çelik, "600 kişi civarında vatandaş bu durumda. Onlara 36 aya kadar taksit kolaylığı getiriyoruz. Ciddi yük üzerlerinden kalkıyor. Bir başka kısım da emekli olduktan sonra kamu kurumunda çalışmaya başlıyor. Emekli maaşları kesilmemiş. Kim emekli olduktan sonra kamuda çalışıyor tespit etme imkanı var. Yeni uygulamayla 2005 yılında bir vatandaş kamu kurumunda çalışıyor. Aradan 7 yıl geçti. Ama bir yıl çalışmış. Biz 7 yıl kendisinden maaş kesilmedi diye 7 yıl borçlanma çıkıyordu. Şimdi ne kadar çalıştıysa o süre kapsama alınsın diyoruz" dedi.
 
TERÖR MAĞDURUNA SEVK ŞARTI KALKIYOR
 
Bakan Çelik, özel hastanelerdeki fark ücretini şehit yakınları ve gazilerden muaf tuttuklarını açıkladı. Terör mağdurlarının hastane tedavilerinde sevk şartı da kaldırılıyor.
 
'EMEKLİLİK YAŞINI ARTIRMA NİYETİ YOK'
 
Emeklilik yaşının kademeli bir şekilde artırılmasının karara bağlandığını hatırlatan Çelik, emeklilikte yaş artırma gibi bir niyetlerinin olmadığını kaydetti.