SGK Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması düzenlemesiyle ilgili Kurum İl Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenleyen Keskin, İzmir'de 165 bin 820 kişinin 2 milyar 408 milyon liralık borcunun yapılandırılacağını, gecikme borç ve faizlerinin silinmesiyle 1 milyar 200 milyon lira tahsil etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Keskin, nisan ayı sonuna kadar devam edecek süreçle ilgili hazırlık yaptıklarını, ilgili birimleri oluşturduklarını ve borçlu sigortalıları beklediklerini belirtti.

İzmir'de SGK'ya borcu olan 40 bin işverenin 1 milyar 200 milyon lira, şirket ortağı, esnaf gibi 102 bin 272 vergi mükellefinin 1 milyar 84 milyon lira ve tarımla iştigal eden 23 bin 548 Bağ-Kur'lunun ise 123 milyon 985 lira borcunun bulunduğunu kaydeden Keskin, borçluların toplam borcunda yapılandırma sayesinde yüzde 60'a yakın azalma olacağını söyledi.

Keskin, yeniden yapılandırma kapsamında tarım sigortalılarının da büyük bir avantaja sahip olacağını belirterek şu bilgileri verdi:

''Daha önce 5 yıldan daha fazla borcu olan Bağ-kur'lularımız 'Benim borçlarımı silin, o sürenin sigortalılığını da kaldırın' diyordu. Biz de siliyorduk. Yeniden yapılandırmayla ödemedikleri süreleri yüzde 60 indirimle ödeme imkanı getiriliyor. İzmir'de bu durumda olan yaklaşık 48 bin 500 kişi var. Bunların çoğu eksik sürenin ödenmesi halinde emeklilik hakkı kazanacak. Bu özellikle çiftçiler için büyük bir müjdedir. Köylerde bu imkanı anlatmak üzere muhtarlıklarla temasa geçiyoruz.''

ÖDEME TAKVİMİ

Yapılandırma sonrası ilk ödemenin haziran ayında yapılacağını, borçluların son günü beklememesi gerektiğini ifade eden Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:

 ''Ödemeler 2 ayda bir olacak. 6-9-12 ve 18 eşit taksitte ödeme yapılacak. Peşin ödemede faiz olmayacak. Taksitli ödemelerde çok düşük vade farkı alınacak. Belediyeler 36, spor kulüpleri 42 eşit taksitte borçlarını ödeyebilecek. Yapılandırma borçlular için büyük bir fırsattır. Bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorum.'' (AA)