Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ve destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİ’leri geliştirmek amacıyla 3 yeni hibe destek programı açıkladı.

Bir aylık bir dönem için yeni açıklanan destek programlarına başvurular, 1 Temmuz tarihinde sona erecek. KOSGEB’in ‘Hızlı Büyüyen işletmelere Kapasite Geliştirme Destek Programı’ kapsamında 300 bin TL’si hibe ve 300 bin TL’si geri ödemeli olmak üzere toplam 600 bin TL destek verecek.

‘Bilişim Teknolojileri KOBİ’lerinin Geliştirilmesi’ ve ‘KOSGEB Destekli Girişimlere İvme Kazandırma’ programları kapsamında ise 100 bin TL’si hibe ve 150 bin TL’si geri ödemeli olmak üzere 250 bin TL’lik proje söz konusu. Desteğe hak kazanan işletmeler 1 Eylül’de açıklanacak. Ancak, zaman darlığı dikkate alındığında girişimcilerin başvuru için hızlı hareket etmeleri gerekiyor.

Başvurular 1 Temmuzda bitiyor

KOBİ’ler için açıklanan 3 yeni destek programının başvurular, 1 Temmuzda sona eriyor. Projelerin ön değerleme, düzeltme, kontrol ve onay süreçleri 2 Temmuz 31 Ağustos tarihleri arasında tamamlanacak. Destek almaya hak kazanan projeler 1-6 Eylül tarihleri arası duyurulacak.

7 Eylül itibariyle uygulama süreci başlayacak. Desteklerin amacı; ‘hızlı büyüyen ‘KOBİ’lerin ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi temel hedefinden hareketle istihdam oluşturma, ürün, hizmet ve iş modeli açılarından yenilik gerçekleştirme, ihracata katkı sağlamak olarak açıkladı.

Eylülde projeler tamam

Yeni destek verilecek projeler için uygulama süresi 6-12 ay olarak belirlendi. KOSGEB, en fazla destek verdiği ‘İşletmeleri Geliştirme Destek Programı’ için uygun proje konularına da açıklık getirdi. Buna göre, işletme gelişimi için ihtiyaç duyulan kapasitenin (insan kaynağı, makine parkı, donanım vb) oluşturulmasına yönelik projeler; pazar payının arttırılmasına yönelik projeler; ürün geliştirme ve çeşitlendirmesine yönelik projeler; hızlı büyümeyi destekleyici kurumsal altyapının oluşturulmasına yönelik projeler yer alıyor. Ayrıca tasarım ve yenilikçi ürün geliştirme yetkinliklerinin geliştirilmesine yönelik projeler; süreçlerin iyileştirmesi ve ürün kalitesinde sürekliliğin sağlanması amacıyla; belgelendirme, ölçüm, kontrol vb. altyapının oluşturulması veya güçlendirilmesine yönelik projeler ve ihracata başlama veya ihracatın artırılmasına yönelik projeler bulunuyor.

İŞLETMELERDE ARANAN ŞARTLAR

1) 1 Ocak 2014’ten önce kurulmuş olup ve bilanço hesabı esasına göre defter tutuyor olmak.

2) 2015 yılı verilerine göre; net satış hasılatı en az 500 bin TL, çalışan sayısı en az 5 olması.

3) 2014-2015 yıllarından her hangi birinde faaliyet kârı elde etmek.

4) 2013-2014-2015 yılları verilerine göre; 2014-2015 yıllarında istihdam veya net satış hasılatında bir önceki yıla göre artış sağlamak.

5) 2014-2015 yılı istihdam veya net satış hasılatı artış ortalaması en az yüzde 20 olmak.