Okan Güray Bülbül

Sosyal güvenlik sistemimizde çalışma hayatına ilişkin pek çok risk koruma altında. İşsizlik, hastalık, analık, malullük, yaşlılık, iş kazası ve meslek hastalığı, ölüm gibi risklere karşılık prim ödenir ve bu risklerden biri gerçekleştiğinde sigortadan gerekli yardımları alınır. Ancak ödenen primler karşılığında SGK'dan hizmet alınabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.

Ölüm riski de, sosyal güvenlik sistemimiz içerisinde tanımlanan ve koruma altına alınan bir risktir. Belirli bir süre çalışan ve prim ödeyen kişinin ölümü halinde geride kalanlara ölüm sigortasından bazı yardımlar yapılır. Bu yardımların amacı, geride kalanların yoksulluk riskine düşmeden yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve ölen kişiye ilişkin cenaze işlemlerinin yapılabilmesidir.

GERİDE KALANLARA 4 YARDIM

Ölüm sigortasından geride kalanlara 4 tür yardım yapılıyor. İlk olarak geride kalanlara ölüm aylığı bağlanmaktadır. İkinci olarak ölüm toptan ödemesi mümkün. Üçüncü olarak ölen sigortalının kız çocuklarına evlenmeleri halinde ödenek verilir. Son olarak ise ölen sigortalının geride kalanlarına cenaze ödeneği imkanı sunuluyor.

HANGİ ŞARTLAR SAĞLANMALI?

Öncelikle sigortalılık türüne göre belirlenen prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresinin tamamlanmış olması gerekiyor. Ölen sigortalı Bağ-Kur'lu veya Emekli Sandığı'na tabi ise 1.800 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş olması yeterli. Ölen sigortalının SSK'lı olması halinde ise en az 5 yıldan beri sigortalı olup, 2.5 yıl malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödemiş olması yeterlidir.

İK KAZASINDA PRİM ŞARTI YOK

Ölümün iş kazası sonrası gerçekleşmesi halinde ise geride kalanlara aylık bağlanması için prim ödeme şartı aranmaz. Sigortalı işe girdiği ilk gün iş kazası geçirse dahi geride kalanlara aylık bağlanır. İş kazası ölümlerinde prim şartının aranmaması olumlu bir düzenleme.