Genel sağlık sigortasında (GSS) zamanında ödenmeyen primlerin gecikme faizlerine af getirilmesi ve borçların yeniden yapılandırılmasını içeren çalışma sessiz sedasız yürütülüyor. Kulislerde konuşulanlara göre, sosyal güvenlik reformuyla birlikte genel sağlık sigortası kapsamına giren ve primlerini kendi ödemek yükümlülüğünde olan kişilerin prim borçlarında ciddi bir yükseliş var. Bu kalemde ödenmeyen prim borçlarının toplamının 6 milyar TL’ye yaklaştığı belirtiliyor. Borcun daha fazla yükselmemesi için de yeniden yapılandırmaya yönelik yasal düzenleme yapılacak. TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, “Nefes alınması için; GSS primlerinde yeniden yapılandırma çalışması beklentimiz var” diye konuştu. 

BORÇLU YARARLANAMIYOR

2012 yılı itibariyle tümüyle uygulamaya giren genel sağlık sigortası sistemi, sağlık sigortasında isteğe bağlı olma durumunu ortadan kaldırıyor ve herkesi sisteme dahil ediyor. Bu kapsamda 8 milyon yeşil kartlı dışarıda bırakıldığında 5 milyon civarında kişinin primlerini kendi ödeyerek sağlık sigortası imkanlarından yararlanması gerekiyor. Ancak primini kendi ödeyerek genel sağlık sigortasına girenlerin borçlarında son dönemde ciddi bir artış dikkat çekiyor. Nisan ayı itibariyle 5 milyar TL civarında olan borcun son aylarda 6 milyar TL’ye yaklaştığı belirtiliyor. Birikmiş sağlık sigortası primi borcu olanlar, 2 aydan sonra sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyor. 

TORBA KANUNLA GELEBİLİR

Biriken borçlar için Ankara’da yeni gündem ise, yeniden yapılandırma planı. Birikmiş borç faizlerinin silinmesini, borcun ise taksitlendirilmesini öngören yeniden yapılandırma planının ekim ayında meclisin açılmasının ardından yasalaşması bekleniyor. Bunun gerekçesi olarak da biriken borcun başka türlü tahsil edilme imkânı olmaması, icra takibi yapılmasının ise fizibil sonuçlar doğurmaması gösteriliyor. Ekim ayından sonra ekonomi yönetiminin yeni bir torba kanun getirilmesi ve düzenlemenin son dakika değişikliği olmazsa bu kanun içine eklenmesi planlanıyor. 

Yeniden yapılandırma bekliyoruz

TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, primini kendi ödeyenlerde sıkıntı olduğunu söyledi. Kazanamayan insanların sağlık primlerini de ödeyemediğini belirten Palandöken, “Aslında burada yapılması gereken bölgelere göre prim uygulamasına geçilmesi. Ama ondan önce biriken prim borçları var. Beklentimiz yeni yasama döneminde rahatlatıcı bir adım atılması. Ekimden sonra rahatlatıcı bir düzenleme beklentimiz var” diye konuştu. Halen primini kendi ödeyerek genel sağlık sigortalı olanlar, gelir seviyesine 38 ila 230 lira arasında değişen tutarlarda prim ödeme yükümlülüğü taşıyor.