alkınma ve yatırımları temel alan 2017 bütçesinin hazırlıkları tamamlandı. Gelecek yıl kamuya farklı kanal ve sektörlerden toplam 60 binin üzerinde personel alımı yapılacak. 2016 bütçesinin ilk 9 aylık sonuçları ve 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, artık eskisi kadar personel alımı yapılmayacağını belirterek eğitim, sağlık, savunma, güvenlik, yargı ve genel kamu hizmetleri sektörlerinde genel planlamaya ve hedeflere uygun rasyonel bir personel planlamasına gidildiğini söyledi. Ağbal “2017 bütçesi AK Parti tarafından hazırlanan 15’inci bütçedir. Bu çok partili siyasi hayatımız döneminde hiçbir iktidara nasip olmamış rekor niteliğinde bir başarıdır” dedi. Ağbal’ın verdiği bilgiye göre 2016 yılında 60 milyar lira olan bütçeden yatırımlara ayrılan pay yüzde 30 oranında artarak 2017 yılında 78 milyar liraya çıkacak. Kamu yatırımları içerisinde en yüksek payı ise 22.1 milyar lira ile ulaştırma sektörü alacak.

DOĞU’YA 12 MİLYAR
Bakan Ağbal, 2017 yılı bütçesinden Ar-Ge ve inovasyon için 5.8 milyar liralık kaynak aktarılacağını söyledi. Ağbal, sosyal yardımların toplam bütçesinin 45 milyar lira olduğunu söyledi. Söz konusu rakamın 5.8 milyar lirası evde bakıma, 5.3 milyar lirası ise engelli ve engelli yakınlarına kullandırılacak. Mahalli idarelere 58.4 milyar lira ayrıldığını ifade eden Ağbal “Bölgesel ve kırsal kalkınma önemli. Özel amaçlı bölgesel ve kırsal kalkınma projelerine yüksek kaynaklar ayırdık. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yatırım hamlesi için 12 milyar TL. 10 milyar TL doğrudan yatırımlar olacak. 2 milyar lirası cazibe merkezleri programı çerçevesinde tarım dahil reel sektöre verilecek destekler” dedi.

TARIMA DESTEK % 21 ARTIYOR
Maliye Bakanı Ağbal, tarım sektörüne yönelik desteklerin yüzde 21.5 oranında artış göstererek toplam 30.9 milyar lira olacağını söyledi. Bütçeden yem ve gübrede kalkan KDV için çiftçilere 2.7 milyar lira kaynak aktarılacak. Yeni yılda bireysel emeklilik sistemine (BES) ise 3.9 milyar destek sağlanması öngörülüyor. Ağbal’ın verdiği bilgiye göre 2017 yılı bütçesinden yüzde 20 ile en yüksek pay (122 milyar lira) eğitime ayrılırken, toplanan vergi gelirlerinin yüzde 24’ü bu alana gidecek. Yeni yılda 9 milyar liralık burs ve öğrenim kredi desteği sağlanırken, taşımalı eğitim ve yemek yardımı miktarı ise 3 milyar TL’yi bulacak. 1.4 milyar liralık özel okul ve eğitim desteği verilirken, pansiyon desteği 1 milyar lira olacak.

REEL SEKTÖRE 32 MİLYAR
565 milyon TL’lik yüksek öğrenim ve harç desteği verilmesi planlanırken, ücretsiz kitap için bütçeden 496 milyon lira çıkacak. Engelli çocukların eğitimi için 2.6 milyar TL, takviye kursları için ise 1.5 milyar liralık bütçeden kaynak ayrıldı. 2017’de sağlığa ise 111 milyar lira kaynak aktarılacak. Sağlığa aktarılan kaynağın 50 milyar lirası tedavi harcamalarında, 24 milyar lirası ilaç harcamalarında, 6.4 milyar lirası ise aile hekimliğinde kullanılacak. 2017 yılı bütçesi reel sektöründe yüzünü güldürecek. Sosyal güvenlik işveren prim destekleri başta olmak üzere gelecek yıl reel sektöre toplamda 32.4 milyar Türk Lirası kaynak aktarılacak.



MUSUL’UN ETKİSİ DİKKATE ALINDI
Bakan Ağbal toplantı sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Ağbal, Irak sınırları içerisinde başlatılan operasyonun (Musul) ekonomiye yansımalarına ilişkin soruya, “Bu operasyon konusunda Türkiye aktif dış politika çerçevesinde gerekli adımları atıyor. Bu adımlar çerçevesinde kamu maliyesi olarak alınması gereken kararlar neyse onların gereğini bugüne kadar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. 2016 bütçe gerçekleşmeleri 2017 bütçe harcamalarında savunma ve güvenlik birimlerinin ödeneklerinin planlanmasında genel ekonomiye etkilerinin hesaplamasında jeopolitik riskler dikkate alındı” yanıtını verdi.

Kamu çalışanlarına yüzde 3+4 zam
Maliye Bakanı Ağbal, 2016-2017 dönemini kapsayan toplu sözleşme hükümleri uyarınca 2017 yılı ocak ayında tüm kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yüzde 3, temmuzda ise yüzde 4 artış yapılacağını kaydetti. Ağbal enflasyon konusunda ise “Enflasyon, bu yıl sonunda yüzde 7.5’e düşmüş olacak. Orta vadede ise hedefimiz, enflasyonu yüzde 5’e düşürmektir” dedi.


Star Haber