HAZAL ATEŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi kurmaylarıyla önceki gün Başbakanlık Resmi Konutu'nda, yaklaşık 6.5 saat süren toplantı yaptı. Zirvede Soma faciasının ardından yürütülen çalışmalar, taşeron yasası, piyasalardaki sıcak gelişmeler, Merkez Bankası'nın para politikası, paralel yapıya yönelik çalışmalar ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin ele alındığı öğrenildi. Toplantının öncelikli gündem maddesi ise 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma faciası ve yaraların sarılması için yürütülen çalışmalar oldu. Başbakan Erdoğan, taşeron işçilerle ilgili düzenlemelerin hızlı bir şekilde Meclis'e getirilmesini istedi. Kamudaki taşeron işçileri kapsayan düzenlemenin özel sektörde maden başta olmak üzere riskli sektörleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi istendi.

TORBA YASA KÖŞK'TEN ÖNCE

Kritik zirvede milyonlarca işçi, memur, esnafı ilgilendiren torba yasanın da Köşk seçimlerinden önce çıkarılması benimsendi. Çalışma yaşamını yakından ilgilendiren 50'den fazla maddeyi içeren taslakta genel sağlık sigortası prim borçları da siliniyor. Aynı pakette kamu bankalarına faizsiz bankacılık izni verilmesi, Vakıfbank hisselerinin Hazine'ye devri başlıkları da yer alıyor. Böylece, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank katılım bankası kurarak faizsiz enstrümanlara yönelebilecek. Faizden uzak duran vatandaşlar bu bankalarla çalışabilecek.

BÜYÜK HESAPLAŞMA BAKANLAR KURULU'NDA

Toplantıda Para Politikası Kurulu'nun politikası da değerlendirildi. Yarım puanlık indirimin yetersiz olduğu vurgulandı. Yüksek faizin yatırımların önünde bariyer olduğu, enflasyonda da öngörülerin tutmadığı tespiti yapıldı. Beklentilerin aksine, Başkan Erdem Başçı'nın istifası ya da Merkez Bankası Yasası'nın değiştirilmesi konuları gündeme gelmedi. Eleştirilerin odağındaki Başçı, 2 Haziran'da Bakanlar Kurulu'nda sunum yapacak. Başkan Başçı, burada Erdoğan'ın yeterli faiz indirimi yapılmadığı eleştirilerine de yanıt verecek. Başçı'nın sunumu piyasalar açısından büyük önem taşıyor. Merkez Bankası Başkanı, geçen yıl ekimde kurula sunum yapmıştı.

TAM KADRO KATILIM

Zirveye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın katıldı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, hastanede yattığı için zirvede yer almadı.