TURKCELL’in yüzede 13.8 hissesinin sahipliği konusunda yeni savaş İngiltere yüksek Mahkemesi Privy Council’de yaşanıyor. Mahkeme geçtiğimiz ay verdiği ara kararda “Hisseler Çukurova’ya, para Altimo’ya” demişti. Mahkeme kredi taksidi geciktiği için Altimo’nun hisselere el koymasını haklı bulurken Çukurova’nın da bu hisseleri geri alma çabasının doğru olduğunu açıklamıştı.  

Yani Çukurova rehin olarak verdiği Turkcell hisselerini bedelini ödeyerek Altimo’dan geri alacaktı. Peki bu hisseler için ne kadar para ödeyecekti?
İşte dün bu para mücadelesinin ilk raundu yine Privy Council’de görüldü. Dünkü oturumda, Çukurova’nın hangi şartlar altında hisseleri geri alabileceğine ilişkin bir açıklama yapılmadı. Privy Council’in internet üzerinden canlı yayınlanan ve yaklaşık 2.5 saat süren oturumda Çukurova Grubu ve Altimo’nun avukatları söz aldılar. Çukurova grubunun avukatı, Çukurova’nın Altimo’ya olan 1 milyar 350 milyon dolarlık ana para borcunun üzerine işletilmesi gereken faiz oranının Libor+yüzde 1 olduğunu ileri sürdü.

Altimo’nun avukatı ise faiz oranının temerrüt faizi olarak hesaplanması sgerektiğini belirterek, “Temerrüte düşen Çukurova için faiz en az Libor+yüzde 8 olmalı” dedi.Hisselerin 2007 yılından bu yana rehin edildiği hesaba katıldığında Çukurova’nın önerdiği rakamın yaklaşık 1.6 milyar dolar, Altimo’nun talebinin ise yaklaşık 2.4 milyar dolar olduğu görülüyor. Bu durumda ortada yaklaşık 800 milyon dolarlık bir fark var.

Turkcell hisselerinin borsada işlem gören değeri baz alındığında davaya konu olan yüzde 13,8’lik payın ise 2 milyar dolar seviyesinde. Bu rakam ise Çukurova ve Altimo’nun dile getirdiği rakamların tam ortasına isabet ediyor. İngiliz mahkemenin bu rakamı baz alarak iki tarafın da talebini kısmen karşılaması bekleniyor.

Reuters haber ajansı Turkcell’de kontrolü korumaya kararlı gözüken Çukurova Grubu’nun hisseler üzerindeki rehni kaldırmak için 2 milyar dolara kadar çıkabilecek bir kaynak paketi için bankalarla görüştüğünü belirtmişti. Altimo ve Çukurova arasında borcun hangi tarihten itibaren temerrüde düştüğüne ilişkin de görüş ayrılıkları bulunuyor. Mahkeme heyeti cuma gününe kadar taraflardan ek bilgi sağlamalarını istedi.