Opsiyonlu döviz mevduatı mağduru emekli B.Ç’nin haberinden sonra, bu işlemlerin yeni mağdurları ortaya çıktı. Dün gazetemizi arayan bir başka emekli kendisinin de bu yöntemlerle yapılan işlemler sonucunda 900 bin lira kaybettiğini anlattı. İki bankayla yaptığı işlemler sonucunda tüm birikimlerini kaybetiğini iddia eden okuyucumuz söz konusu bankalara dava açacağı için, adının yazılmamasını rica etti. 65 yaşında olduğunu söyleyen emekli eczacı H. Ç’nin kendi kelimeleriyle öyküsü şöyle:

OPSİYON SATMAYI NEREDEN BİLEYİM

“Ben de sizin gazetenizde yer verdiğiniz emekli bayan gibi bankaların bu opsiyonlu döviz işlemlerinin mağduruyum. 2010-2011 yıllarında 11 ayda tam 900 bin lira kaybettim. Emekli eczacıyım opsiyon satmayı nereden bileyim. İki bankanın özel bankacılık bölümünden müşteri temsilcileri beni nasıl bulmuşlarsa buldular. Her ikisinden de benzer teklifler geldi. Ben de onlara ‘bu işlerden çok anlamam, paramı kaybetmem değil mi’ diye sordum. ‘Hayır hiç bir bir riski yok, getirisi çok’ dediler inandım. Sonra bana bir kağıda 1 yıl vade için bir dolar seviyesi yaz dediler. Ben de ben bilmiyorum siz söyleyin dedim, bunun üzerine onların söylediği 1.40 rakamını bir kağıda yazdım imzaladım.

İLK ETAPTA 70 BİN LİRA KAZANDIM

Bana ilk etapta özel bankacılık müşterisi olduğum için çok özel hediyeler, hizmetler sundular. Ben de kandım, kendimi çok özel zannettim. İlk etapta da bu işlemlerden para kazandım. Başlangıçta kazandığım para 70 bin liraydı. Ondan sonra dolar benim kağıda yazdığım 1.40 seviyesinden yukarı çıkmaya başladı. Bunun üzerine bankacı beni arayıp, önce ‘20 bin lira daha teminat getirin’ dedi. Sonrasında bu teminat istemeler devam etti. miktar sürekli arttı. En sonunda 5 Ekim 2011’de doların 1.91 olduğu gün, yani en yüksek olduğu gün, benden 180 bin lira daha teminat getirmemi istediler. Ben de bunu getiremeyince, ‘hesabı kapatmak zorundayız’ deyip, bankadaki paramı 1.40 dolar seviyesinden işleme aldılar. Böylece ben doların 1.91 seviyesinde olduğu gün bankaya 1.40 seviyesinden dolar satmış oldum.

TAZMİNAT DAVASI AÇARIZ DEDİLER

Ondan sonra da her iki bankanın yöneticilerine kadar gittim. Fakat hiç kimse benim sorunuma bir çözüm getiremedi. Hatta Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi yerlerden yardım istedim. Bana ‘ihtisas mahkemeleri kurulacak bekleyin’ dediler.

Özel kuru temizleme, lüks restoran hediyesi

BAŞLANGIÇTA kendisine çok özel hediyeler ve servislerle hizmet verildiğini söyleyen Emekli Eczacı, aldığı özel hediyeleri şöyle sıraladı: “İlk önceleri bana Antalya’da çok lüks restoranlarda iki kişilik yemek davetleri gönderdiler. Uçak biletleri dahildi. Havaalanında özel karşılamalar, ücretsiz araç kiralama hizmetleriyle birlikte kendimizi çok özel hissettik. Hediyelerin arkası kesilmedi, eve özel gelen kuru temizleme elemanlarıyla giysilerimizi teslim alıp, tekrar eve getirdiler. Özel hastanelerde özel diş bakımı, çok geniş kapsamlı VIP check-up hediyeleriyle verilen hizmetten çok olumlu etkilendik. Ama faturası çok ağır oldu.”

1 Temmuz 2015’te aracı kuruluşlar yapacak

OPSİYONLU döviz mevduatı işlemleri düzenlemelerin yer aldığı SPK tebliği 1 Temmuz 2014’te yer yürürlüğe girecek. Bu tebliğe göre opsiyonlu döviz mevduatı işlemlerinin yasaklanması söz konusu değil. Tebliğin yürürülüğe girmesinin ardından 1 Temmuz 2015’ten itibaren opsiyonlu işlemler bankalar aracılığı ile değil, aracı kuruluşlar üzerinden gerçekleştirilebilecek. Böylece bu tebliğ ile işlemlerin operasyon yapısında bir değişiklik olacak. Yasaklanması söz konusu olmayacak. Tebliğde ayrıca kurumsal ya da müşteri ayrımı da yok. Türev işlemlerine yönelik bir sınırlama da söz konusu değil.