TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB-ETÜ'de gerçekleştirilen 65. Olağan Genel Kurul'un açılışında yaptığı konuşmada işsizliğin, Türkiye'nin en büyük sorunu olduğunu herkesin bildiğini, iş dünyası olarak, bu sorunun Türkiye'nin geleceğini tehdit ettiğinin farkında olduklarını söyledi. İşsizliğin sadece iktisadi değil, aynı zamanda sosyal birmesele olduğunu, toplumsal barışı ve sosyal yapıyı tehlikeye soktuğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'nin geleceğine ortak olan bizler, sorunlara da, çözümlere de ortağız'' dedi. 2002-2008 arasında özel sektörün 3 milyon kişiye yeni istihdam sağladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunu istikrar, reformsüreci ve ekonomik büyüme ile başardıklarını belirtti.

‘İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNİ BAŞLATALIM’

Hisarcıklıoğlu şöyle devametti: "Devletten para-pul istemiyoruz. Rakiplerimizle eşit şartlarda mücadele edebilelim, bu bize yeter. İş ve yatırımortamı düzeldikçe, ekonomi büyüdükçe, bizimde istihdamı artırdığımız ortada.  İstihdammeselesinde kesin çözüm, çarkların daha hızlı dönmesi, üretim ve rekabet gücümüzün artmasıdır. Çarkların
dönmeye devametmesi için, itici güce ihtiyaç vardır. Böyle bir rüzgârı  tekrar estirirsek, bu camia bu sorunu yine çözer. "

Konuşmasının burasında salona ‘İşsizliği çözmeye hazır mıyız' sorusuna salondan  zayıf bir ‘Evet' yanıtı aldı. ''O zaman biz hazırız" diyen Hisarcıklıoğlu, "O zaman hep beraber kamu ve özel sektörün elbirliğiyle istihdam seferberliğini başlatalım. 1.3 milyon değil, daha fazla istihdamı bu camia yapar. Dün yaptık. Daha da iyisini yapacağız. Herkes emin olsun, önümüzdeki dönemde istihdamın hızla arttığını göreceğiz'' diye konuştu. Anadolu'da giderek artan bir sıkıntıyı da paylaşmak istediğini belirten Hisarcıklıoğlu, bürokratlar tarafından, her işletmenin potansiyel olarak vergi kaçıran, kötü niyetli bir mükellef gibi algılanmasının iş yapmayı imkânsız hale getirdiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, bir kısım denetimelemanlarının ''Biz raporumuzu yazalım, sonra siz yargıya gidip çözün'' şeklinde, umursamaz bir tavır içinde olduklarını öne sürdü.

‘DENETİMLER İTİBAR KAYBETTİRİYOR’

Vergi cezalarının neredeyse yüzde 90'ının,mahkemeden geri döndüğünü belirten Hisarcıklıoğlu,  “Ancak kaybedilen itibar geri gelmiyor” dedi. Denetime karşı olmadıklarını, haksız ithamlara karşı olduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Denetimi yapan elemana da sorumluluk yüklenmeli. Yazdığı rapor yanlış çıktığında, bunun bir hukuki sonucu olmalıdır. Yargının işleyişindeki problemler hızlı ve sağlıklı sonuç almayı neredeyse imkânsız hale getiriyor. Yeniden herkesin adaletinden emin olduğu bir yargı istemini inşa etmek zorundayız" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Haksızlığa uğradığımda çaresiz kaldığımda bütün kapılar yüzüme kapandığında, gönül rahatlığıyla başvuracağımbir yargı istiyorum. Üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü gerçekleştiren bir yargı istiyorum. Yüce Allah'tan sonra, sığınacağım bir yargı istiyorum."

‘İşsizliği hep birlikte dayanışma ile çözeceğiz’

Başbakan Tayyip Erdoğan, TOBB ile yaşadığı, “Her üyeniz bir işçi alırsa işsizlik çözülür. Emek sömürüsü yapıyorlar” polemiğinin ardından  TOBB Genel Kurulu’na katıldı. Barış rüzgârlarının estiği genel kurulda Başbakan Erdoğan işsizlik konusunda özeleştiri yaptı ve işadamlarını hükümetle birlikte mücadele çağırdı: “Bu sorun tek başına hükümetin gayretleriyle, teşvikleriyle, girişimleriyle çözülecek bir sorun değil.”

Erdoğan, yeni iş sahaları açarak istihdam yaratan işadamlarından örnekler de vererek adeta gönül aldı. ve “Sizlere teşekkür ediyorum” dedi. Başbakan Erdoğan, şu mesajları verdi:

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ: Darbe Anayasası’yla antidemokratik yasalarla bürokratik oligarşiyle üstünlerin hukukunu tercih edenlerle Türkiye bir yere varamadı. Üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü korumalıyız. Bunun mücadelesini beraber vermeye mecburuz.

SANKİ İLK KEZ GRİZU PATLADI: Türkiye’de ne yapılmak istendiğini, nasıl sinsice bir taktiğin uygulamaya konulduğunu da görüyoruz. Sanki Türkiye’de ilk defa, bir grizu patlaması oluyor. Sanki ilk defa bir maden kazası oluyor gibi bu meselenin nasıl abartıldığını gördünüz. Ajite edilerek, hükümetle de doğrudan ilişkisi kurularak yansıtıldığı dikkatimizden kaçmıyor. Ülkenin farklı yerlerinde meydana gelen adi vakaların gereğinden fazla abartılıp gündemin ilk sıralarına taşındığını ilgili ya da ilgisiz her meselenin doğrudan hükümetle ilişkili gösterildiğini ibretle izliyoruz. Daha önce üçüncü sayfalarda kalan haberlerin manşetlere nasıl çekildiğini, dakikalarca, saatlerce ekranlarda döndürüldüğünü görüyoruz.

PEMBE TABLO ÇİZMİYORUM: Pembe tablolar çizme niyetinde değilim. Ama 7.5 yıl önce ve bugün, 7.5 yıl boyunca gerçeğin dışında bir şey söylemedik. Ne Pollyanna gibi aşırı iyimseriz ne de hayatı kendisine zehir eden bir kötümserlik içerisindeyiz.

‘MASA BAŞINDA İSTİHDAM HESABI YAPMADIK’

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasının işsizlikle ilgili bölümünde "Masa başında hesap yapıp, 'yüzbinlerce yeni istihdam sağlayacağız' havası vermeye çalışmadık" dedi. TOBB Başkanı'nın bu sözleri üzerine akıllara Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) geldi. TİM, geçtiğimiz günlerde yaklaşık 300 üyesiyle yaptığı eğilim araştırmasının sonuçlarında ihracatçıların bu yıl sonuna kadar 250 bin yeni istihdam yaratacağı öngörüsünde bulunmuştu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de TOBB Genel Kurulu'na katıldı. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasını ardından genel kuruldan ayrılırken HT Ekonomi'nin sorularını yanıtlayan Büyükekşi, "Üzerime alınmadım. Biz masa başı iş
yapmadık. Bir araştırma yaptık" dedi. Yaklaşık 300 şirketle yapılan
araştırmadan bütün üyeler adına istihdam sonucu çıkarmanın doğru olup olmadı sorumuz üzerine Büyükekşi, "Siyaset araştırmaları da 3 bin kişiyle yapılıyor. Onlardan yüzde 20'lik, 30'luk iktidar sonuçları çıkarılıyor" yanıtını verdi.

Nâzımve Ahmet Arif’in şiirleri konuşmayı süsledi

BİR AĞAÇ GİBİ TEK VE HÜR, UMUT İLE SEVDA İLE...

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, her yıl genel kurul konuşmalarında şiirlerden dizelere yer veriyor. Mevlânâ veya Yunus Emre’den alıntılar yapan Hisarcıklıoğlu, Necip Fazıl Kısakürek’ten de dize okurdu. Hisarcıklıoğlu, bu yıl Mevlânâ’dan yine alıntı yaptı ama Nâzım Hikmet’in de “Bir ağaç gibi tek ve hür ve orman gibi kardeşçesine“ dizesine konuşmasında yer verdi. Hisarcıklıoğlu, Ahmet Arif’ten de “Umut ile, sevda ile, düş ile” dizesini söyledi.

İSTİHDAM TARTIŞMASINA GÖNDERME YAPTI

Erdoğan, konuşmasının sonunda TOBB’la arasında geçen tartışmaya gönderme yaparak, kendisine gelip de yaptığı yatırımlarla 1200 ve 800 kişi işe alacağını söyleyen işadamlarından söz etti.

TATLI YİYELİM TATLI KONUŞALIM MESAJI

Başbakan Erdoğan kürsüden indikten sonra TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile yan yana geldiğinde İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, üzerinde TOBB  yazan bir tepsi baklava getirdi. “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım”  mesajı verildi.

CHP’Lİ FAİK ÖZTRAK KONUŞMADI, NOT TUTTU

CHP adına genel kurula  katılan MKYK üyesi Faik Öztrak, konuşma yapmadı. Not aldığı dikkat çeken Öztrak, Erdoğan’ın konuşmasının ardından ayrıldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kürsüye çıkan son isim oldu. Babacan, konuşurken neredeyse hiç dinleyici kalmamıştı.

TRİBÜNLER DE KATILIMCIYA AÇILDI

Bu yıl genel kurula 4 bin 600 kişi katıldığı için geçtiğimiz yılların aksine toplantının yapıldığı TOBB - ETÜ Spor Salonu’nun tribünleri de katılımcılara açıldı.

İLGİ DAĞILMASIN DİYE TEZGÂH KURULMADI

Geçtiğimiz yıllarda TOBB - ETÜ’nün bahçesinde döner, sucuk-ekmek, gözleme, lokma tezgâhları kurulurdu. Bu yıl, bu uygulamaya katılımcıların  toplantıya ilgisinin dağılmaması için yer verilmedi.

ERDOĞAN ERKEN SEÇİM YOK MESAJI VERDİ

Başbakan Erdoğan ise Yahya Kemal’den “Kökü mazide olan ati” dizesini kullandı. Erdoğan,  erken seçim olmayacağı mesajını verirken ve “Darbe ile demokrasi gelmez” sözleriyle de alkışlandı. Atatürk’ün “Hakimiyet’i Milliye’ye karşı çıkmak irticadır” sözünü kullanınca da alkışlanan Erdoğan’a en kuvvetli alkış, “Anayasa değişikliğinde son söz milletindir” sözlerinin ardından geldi. Yurtdışındaki Türk eserlerini koruduklarını anlatırken de alkış alan Erdoğan, ekonomiyle ilgili verdiği “1 trilyon dolarlık ekonomi olacağız ve Van’ın da İzmit kadar üreteceği günlere az kaldı” dediğinde aldığı alkışlar ortalamanın altında kaldı.

‘İşsizlik tek başına çözülemez’

Başbakan Yardımcısı Ali  Babacan, istihdam sorununu kim senin tek başına çözemeyeceğini  belirterek, “Bunu ne kamu tek başına çözebilir ne özel sektör. Kamu ile özel sektörün beraberce çalışarak ve bu sorumluluğu paylaşarak çözmesi lazım” dedi. Babacan, ekonomideki hızlı toparlanmanın işsizlikte düşüşü de getirdiğini belirterek, “Günlük 4 doların altında gelirle geçinenlerin sayısı eskiden yüzde 30’ken  şimdi yüzde 8’e indi. Günlük 1 doların altında geçinenler ise artık kalmadı” dedi.

Demokratik açılıma destek verdi

TOBB camiası olarak, Türkiye'yi daha demokratik ve zamanın ruhuna uygun bir ülke yapma yönünde atılacak adımları desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Daha güçlü bir Türkiye için önce vicdanımızın sesine kulak verelim. Vicdanınız sizi ithametmezse, başkalarının ithamının değeri yoktur. İradenize  hâkim olacak, ama vicdanınızın esiri olacaksınız.  Unutmayın ki, yüzümüzün ve gözlerimizin rengi ne olursa olsun, gözyaşlarımızın rengi aynıdır” diye konuştu.


GAZETE HABERTÜRK