5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesine göre, bankalardaki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabi oluyor.

Bankalar bu çerçevede, zaman aşımına uğrayan mevduat, emanet ve  alacaklara ilişkin duyurularını şubat ayından itibaren internet sitelerinden yayımlamış, zaman aşımı listesinde isim ve hesap bilgileri yer alan müşterilerin 16 Haziran 2014 tarihine kadar hesaplarının bulunduğu şubeye kimlik belgeleri ile başvurmaları gerektiği duyurulmuştu.

210 bin hesap sahipsiz...

Yapılan tüm çağrılar ve duyurulara rağmen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kaynaklarına göre, sadece 43 bin 851 hesap sahibi bankalara başvuruda bulundu, 210 bin 866 hesap sahibi 95 milyon lirasını yine bankalarda unuttu.

Bu hesapların 209 bin 704’ünü mevduat, 1162’sini ise katılım fonu hesabı oluşturdu. Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası ve İş Bankası hesap adetleri en yüksek bankalar olurken, devredilen hesaplar gerçek ve tüzel kişilerin hesaplarını kapsadı.