Facebook’un hisseleri, Cuma günkü borsa kapanışında yüzde 11.7 değer daha kaybederek 23.70 dolara geriledi. Hisseler, 17 Mayıs’taki halka arzda 38 dolardan satışa sunulmuştu. Facebook, yaklaşık 10 haftalık süreçte hisse değerlerinde toplam yüzde 38 değer kaybı yaşarken, şirketin CEO’su Mark Zuckerberg’in de serveti erimeye başladı. Bloomberg Milyarderler İndeksi’ne göre, Zuckerberg’in serveti 13.7 milyar dolardan, dün 12.1 milyar dolara indi. 



ABD TARİHİNİN EN HIZLI DÜŞEN ŞİRKETİ
NASDAQ borsasının tarihinde gerçekleştirdiği en büyük halka arz işleminde başrolde yer alan Facebook, Bloomberg verilerine göre, ülke tarihinin en kısa zamanda en çok değer kaybeden şirketi oldu.

Facebook’un iki buçuk aylık sürede kaybettiği 34 milyar dolar, ABD’nin Whole Foods Market ve Time Warner Cable gibi büyük şirketlerinin de dahil olduğu birçok firmanın toplam piyasa değerinden fazla.

Facebook, her ne kadar çok hızlı bir düşüş yaşıyor olsa da, piyasa değeri en büyük rakiplerinden Google’ın iki katı. Analistler, Facebook’un gelir kaynaklarını yenilemesi ve mobil altyapısını güçlendirmesi halinde kısa zamanda yeniden güç kazanabileceğini düşünüyor.

RAKAMLAR DÜŞÜYOR
2012’in ikinci çeyreğine ait mali rakamları dün açıklayan Facebook, ilk çeyreğe kıyasla kullanıcı sayısını yüzde 4.9 artırarak 955 milyona çıkarmasına rağmen 157 milyon dolar net zarar beyan etmişti. Şirketin ilk çeyreğe oranla reklam gelirleri yüzde 37’den yüzde 28’e geriledi. Buna rağmen gelirlerini yüzde 32 artıran Facebook, 1.18 milyar dolar gelirle, Bloomberg’ün 1.16 milyar dolarlık tahmini geride bıraktı.

Öte yandan, şirketin bir yıl önce aynı dönem yüzde 53 olan faaliyet karı bu yıl yüzde 43’e geriledi. Zuckerberg, rakamların açıklandığı gün basına yaptığı açıklamada “mobile odaklanacaklarını” söylerken, şirketin baş mali sorumlusu  David Ebersman, 2012’nin ikinci yarısında “önemli bir büyüme kaydedeceklerini” iddia etti.



ntvmsnbc