LONDRA (AA) – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD ve Çin’in karşılıklı olarak gümrük vergilerinin artırılması yönündeki adımlarının Çinli şirketlerin çoğunluğu üzerindeki etkisini sınırlı olmasının beklendiğini bildirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, ABD’nin Çin’den yapılan ithalata uygulanan gümrük vergilerinin artırmasının ve Çin’in bu hamleye benzer şekilde karşılık vermesinin derecelendirilen Çinli şirketlerin çoğunluğuna etkisinin sınırlı olmasının beklendiği belirtildi

ABD Başkanı Donald Trump'ın dün imzaladığı Çin'e getirilecek ek gümrük vergisinin toplam hacminin yaklaşık 60 milyar ABD doları olduğu kaydedilen açıklamada, bunun bu zamana kadar ABD yönetimi tarafından atılmış en önemli adım olduğu vurgulandı.

Açıklamada buna karşılık Çin yönetiminin de ABD’den ithal edilen bazı ürünlere yaklaşık 3 milyar dolarlık hacme sahip ek gümrük vergisi getirme kararı aldığı hatırlatıldı.

ABD’den yapılan ithalata yönelik getirilen gümrük vergilerinin Çinli şirketlerin tedarik zincirinde herhangi bir kesintiye neden olmayacağının altı çizilen açıklamada, ABD’nin ek gümrük vergilerinin ise ağırlıklı olarak Çin’in uzay, bilgi işlem ve iletişim sistemleri ve makine gibi yüksek teknolojiye dayalı alanlarda üretim yapan şirketlerini hedeflediği belirtildi.

Açıklamada, ABD ve Çin’in ilerleyen dönemde karşılıklı olarak gümrük vergilerini artırması ve daha geniş çaplı korumacı tedbirlere alması halinde, bunun şirketler üzerinde negatif etki oluşturabileceği vurgulandı.