ANKARA (ANKA) - TÜRK-İŞ tarafından yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının 2012 Aralık ayı sonuçlarına göre 4 kişilik bir açlık sınırı 985 TL, yoksulluk sınırı ise 3 bin 208 TL oldu. Fiyat artışları nedeniyle son bir yılda mutfağa gelen ek yük 45 TL olarak hesaplanırken, ailenin yaşama maliyeti bir önceki yıla göre 145 TL arttı.
 TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının 2012 Aralık ayı sonuçlarına göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 985 TL oldu.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 208,48 TL oldu.
 
-SON BİR YILDA MUTFAĞA GELEN EK YÜK 45 TL-
 
Fiyat artışları nedeniyle son bir yılda mutfağa gelen ek yük 45 TL olarak hesaplanırken, ailenin yaşama maliyeti bir önceki yıla göre 145 TL arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 940,39 TL ve yoksulluk sınırı 3 bin 63,17 TL olarak hesaplanmıştı. TÜRK-İŞ'in verileri temel alındığında Aralık 2012 ayı itibariyle "mutfak enflasyonu"ndaki değişim şöyle oldu:
 "Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2.82 oranında arttı. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 4.74 oranında gerçekleşti.
 Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6.4 olarak hesaplandı."
 
-GIDA HARCAMASI ÇALIŞMASINDA YER ALAN ÜRÜNLERİN FİYATINDAKİ DEĞİŞİMLER-
 
Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Aralık 2012 itibariyle gözlenen değişim şöyle oldu:
 "-Süt, yoğurt, peynir grubunda; bir-iki firmadaki fiyat ayarlamaları dışında genel olarak bu ay herhangi bir fiyat değişikliği tespit edilmedi.
-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et ve sakatat ürünleri (ciğer, böbrek vb) fiyatlarında bir değişiklik görülmedi. Tavuk fiyatı ise yüzde 11.8 geriledi. Balık fiyatı, özellikle hamsi ve istavrit gibi ucuz ve tüketimi fazla olan balığın hesaplamada dikkate alınması nedeniyle değişmedi, Yumurta fiyatı ise bu ay tanede iki kuruş arttı. Bakliyat ürünlerinin (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) fiyatı bu ay da değişmedi.
-Mevsim koşullarına bağlı olarak havaların soğuması en fazla sebze ve meyve fiyatlarını etkiledi. Geçtiğimiz ay ortalama kilogram fiyatı 2.47 TL olarak hesaplanan yaş sebze-meyvenin fiyatı bu ay 2.91 TL oldu. Sebze ortalama fiyatı bu ay yüzde 34.14 oranındaki artışla 3.34 TL olarak hesaplanırken meyve fiyatı, çeşit azalmasına da bağlı olarak biraz geriledi. Hesaplamada -her zaman olduğu gibi- pazarda bol bulunan ürünler temel alındı.
-Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmekte beklenen fiyat artışı bu ay gerçekleşti ve mutfak harcaması yükseldi. Ekmeğin gramajı 250 gramda sabitlendi ama fiyatı 85 kuruş oldu. Grupta yer alan diğer ürünlerin fiyatı aynı kaldı.
-Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı değişmedi. Siyah zeytin ile yeşil zeytin fiyatı bu ay yine aynı kaldı. Benzeri biçimde, şeker, bal, reçel, pekmez, tuz, salça fiyatı da değişmedi. Baharat ürünlerinden (kimyon, nane, karabiber, vb) nane bu ay zam gördü, diğerleri aynı kaldı. Yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) cevizin fiyatı artarken fındık ve fıstık -yılbaşı nedeniyle- ucuzladı. Çay ve ıhlamur fiyatı bu ay yine değişmedi. (ANKA)
 (HGS/ORH)