Akla hayale gelmeyecek tüm cezalara af yolu göründü. Dilenci, işportacı, çevreyi kirleten, gürültü çıkaran, hatalı sollama yapan, karayolunda hayvan güden ve küçük yaşta bisiklet kullanan binlerce kişi yedikleri cezaların yükünden kurtulacak. Hükümet, devlet kurumlarının kira alacaklarını yeniden yapılandırma kapsamına Sosyal Güvenlik Kurumu’nu, belediyeleri ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü de aldı. Böylece milyonları aşan kira alacaklarının tahsili kolaylaştırılacak. Belediyelerin; dilencilere, işportacılara, evsel atıkla çevreyi kirletenlere, gürültü yapanlara kestiği cezaların 145 TL’ye kadar olan bölümü affedilecek.

Tebliğler de geçersiz olacak
 Ayrıca, hatalı sollama yapanlar, araçta cep telefonuyla konuşanlar, emniyet kemeri takmayanlar, karayoluna hayvan sokan veya güdenlere verilen cezalar tahsil edilmeyecek.

Cezaları ödemelerine yönelik karar tebliğ edilenler bile ödeme yapmayacak. Belediye ve SGK taşınmazlarında kiralarını ödemeyenlerle masaya oturularak borçları yeniden yapılandırılacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün taşınmazlarında işgalci konumda olanların da borçlarının yeniden yapılandırılması düzenlemesi tasarıya eklenirken, vakıf taşınmazlarından çıkmaları için dava açılmış işgalcilerle kira borcunu yapılandırmaları halinde sözleşmelerinin yeniden uzatılması olanağı getirildi. Vakıfların kira alacakları taşınmazlar arasında 39 iş merkezi 15 otel bulunduğu öğrenildi.


Kimler aftan yararlanacak
Plakasız araç kullananlar. Saygısızca araç sürenler.
Araçların muayene süresini geçirenler.
Karayolunda 11 yaşını bitirmeden bisiklet, 13 yaşını bitirmeden motorsuz taşıt kullananlar.
Karayoluna hayvan sokan veya güdenler.
Taşınma sınırı üzerinde yolcu alanlar.
Dışarıya sigara, çöp atanlar. Emniyet kemeri kullanmayanlar.
Öndeki araçla güvenli mesafe bırakmayanlar.
Yanlış sollama yapanlar. Kavşakta araçtan inenler.
Park yasağına uymayanlar. Yaya ve okul geçitlerindeki ışıklı işaretlere uymayanlar.
Karşıdan karşıya geçişlerde işaretlere riayet etmeyenler.




Radikal