İSTANBUL (AA) - Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, sektör olarak, 2017 sonunda ihracatı yüzde 20 artışla yeniden 84 milyon dolar seviyesine çıkarmanın başarısını gösterdiklerini belirtti.

Onur Kaçak, yaptığı yazılı açıklamada, ağaç işleme makine sektörünün yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ihracat artışını sürdürdüğünü kaydetti.

Kaçak, 2013 yılında 94 milyon dolar olan sektör ihracatının, 2014'te 81 milyon dolar, 2015'te 64 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "İhracatımız sevindirici şekilde artmaya devam ediyor. Bu rakamın, son 4 yılın rekoru olduğunu gururla ifade etmek isterim. Sektör olarak 2017 sonunda ihracatımızı yüzde 20 artışla yeniden 84 milyon dolar seviyesine çıkarmanın başarısını gösterdik." ifadelerini kullandı.

İhracat yapılan ilk 10 ülke sıralamasında çok büyük sürprizler olduğunu aktaran Kaçak, 2016 yılında ihracat yapılan ilk 10 ülkenin Cezayir, İran, Irak, Bulgaristan, Özbekistan, Romanya, Ukrayna, İtalya, İspanya ve Suudi Arabistan'dan oluştuğunu, söz konusu 10 ülkeye olan ihracat toplamının 29 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Geçen yıl ise Türk üreticilerinin üstün gayretleri sonucu Irak, Cezayir, Bulgaristan, İran, Rusya Federasyonu, Romanya, İtalya, ABD, İspanya ve Ukrayna’nın en çok ihracat yapılan ülkeler olduğunu belirten Kaçak, şunları kaydetti:

"2017 yılında ilk 10 ülkeye yapılan ihracat toplamı 31 milyon dolar olarak gerçekleşti. Rusya ve ABD, 2017 yılında ilk defa ilk 10 ülke arasında yer aldı. İthalat yapan ülkeler olarak öne çıkan Rusya ve ABD'nin, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasına girmesi sevindirici. Rakamlar henüz istenen seviyeye gelmemiş olsa da imalatçılarımızın 'bu pazarlarda artık biz de varız' demesi bile yeterli olacaktır diye düşünüyorum."


- "İthalat son 5 yılda yüzde 50’ye yakın azaldı"


Arif Onur Kaçak, 2013 yılında 138 milyon dolar olan dış alımın, son 5 yılda yüzde 50'ye yakın azaldığını, bunun; ithalatçı firmaların üretime yönelmesi, birçok yabancı ürünün yerli ürünlerle iç piyasada hem fiyat hem de kalite açısından rekabet edemiyor olması ve devletin yerlileştirme politikalarından kaynaklandığını vurguladı.

Kaçak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sektörümüzün 2016 sonunda 74 milyon dolar olan ithalatı, yüzde 10 azalarak 67 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2016 yılında en çok ithalat yapılan ülkeler Almanya, İtalya ve Çin oldu. Bu 3 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 80'i, yani 61,5 milyon dolar oldu. 2017 yılında ise yine bu 3 ülke, en çok ithalat yapılan ülke konumunda bulunuyor. 2017 ithalatının yüzde 84’ü bu ülkelerden gerçekleşti ve toplam değeri 61,5 milyon doları buldu.

Tüm veriler ışığında, Türkiye ağaç işleme makineleri sektörü olarak, genel makine sektörünün içinde küçük bir payımız bulunmasına rağmen 'ihracatının ithalatını aştığı sektör' olarak en tepede yer almanın haklı gururunu yaşıyoruz."

Sektörün üretiminin 2017 rakamlarına göre 210 milyon dolar olduğunu tahmin ettiklerini belirten Kaçak, yurt içi satış miktarının 195 milyon dolar, yurt içi ve yurt dışı satış miktarının ise 280 milyon dolar olduğunu bildirdi.