Bulgaristan Maliye Bakanlığı eski Müsteşarının bir soruşturma sürecinde hakim ve savcılara rüşvet verdiği ve istediği kararları aldırdığı iddiası ile gözaltı ve tutuklanması sürecinde “Masumiyet karinesi'nin ihlal edildiğine hükmetti.
 
AİHM, Bulgaristan Maliye Bakanlığı eski Müsteşarının tutuklandığı gün İçişleri bakanının müsteşar hakkında yaptığı açıklamada, henüz suçluluğu kanıtlanmamış bir kişi hakkında soruşturmanın başlangıcında kullandığı dil ve üslubun 'Masumiyet karinesi'ni ihlal ettiği kararını aldı.
 
Kararın gerekçesinde, İçişleri bakanının yaptığı açıklamanın tutuklananlar ile ilgili şüphe izhar etmenin ötesinde suç ve suçluluğun kesinliğine ilişkin olduğunun altı çizildi ve henüz mahkemenin dahi suçlamaların esasını inceleme imkânı olmadığı bir aşamada yapılan bu tür açıklamaların 'Masumiyet karinesi'nin ihlali anlamına geldiği belirtildi.
 
İçişleri Bakanlığının müsteşarla ilgili açıklamasının yanı sıra basına fotoğraf dağıtması hususu da irdelendi.  Görüntülerin, ilgilinin rızası aranmadan İçişleri Bakanlığı tarafından basın ile paylaşılması da AİHS’nin 6/2 ve 8. Maddesinde düzenlenen özel hayata saygı ilkesini ihlal ettiği söylendi., Maddesinde düzenlenen masumiyet karinesi, dolayısıyla adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. (AİHM, Popovi- Bulgaristan, Başvuru no:39651/11, 9 Haziran 2016)