Ercan Baysal

Zorunlu Trafik Sigortası’ndan 2012 yılında 1.1 milyar lira zarar eden sigortacılara bir darbe de dolandırıcılardan geldi. Daha önce kaza yapan araçları yeni kaza yapmış gibi gösteren dolandırıcıların sektördeki şirketleri sahte belgelerle büyük miktarda zarara uğrattığı ortaya çıktı. En son Antalya’da yaşanan bir olayda kaza yaptıkları gerekçesiyle aralarında maddi hasarlı trafik kaza tespit tutanağı düzenleyen iki kişiye ayrı ayrı 10 ay hapis ve bin lira da adli para cezasına hükmedildi. Mahkemenin kararına göre sanıklar beş yıl süreyle de denetime tabi tutulacak. Söz konusu  olay 2010 yılında yaşandı. M.D.’nin sahibi ve sürücüsü olduğu Antalya plakalı bir araç ile Y.A.’nın sürücüsü olduğu Elazığ plakalı araç ile ilgili kaza yaptıkları gerekçesiyle maddi hasarlı trafik kaza tespit tutanağı düzenlendi. Elazığ plakalı aracın sürücüsünün yüzde 100 kusurlu olduğu tutanakta gösterildi. Bu nedenle de karşı taraf sürücüsü sigorta şirketinden hasar talebinde bulundu. Yapılan araştırmada  07 plakalı aracın daha önce kaza  geçirdiği ve kasıtlı olarak her iki aracın çarpıştırıldığı tespit edildi.

Sahte tutanak düzenlendi

Elazığ plakalı aracın kaydında rehin ve altı ayrı hacze ilişkin hak mahrumiyeti olduğu ortaya çıktı. Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise sanıklar S.G. ve M.D.’nin sigortadan para alabilmek amacıyla kendi aralarında sahte kaza tutanağı tutup, sigortadan para aldıklarının anlaşıldığı, sahtecilik suçundan eylemlerine uyan TCK’nın 207/1 maddesi gereğince, suçun işleniş biçimine göre cezaya hükmetti.

Her Yıl 10 milyon araca sigorta

Her yıl yaklaşık 10 milyon aracın yenilediği Zorunlu Trafik Sigortası’nda fiyatlar bu yılbaşından itibaren yüzde 100’ün üzerinde arttı. Birkaç yıl öncesine kadar 100-150 TL arasında olan bir yıllık prim bugünlerde 500 liraya kadar çıkabiliyor. Türkiye genelinde 17 milyon trafiğe kayıtlı araç bulunuyor. Bunlardan 14 milyonunun Zorunlu Trafik Sigortası bulunurken, kaskolu araç sayısı ise 4,7 milyon adet. 50 milyar  liralık büyüklüğe ulaşan sigorta sektörü 2012 yılını 1 milyar 60 milyon liralık zararla kapatmıştı. Zararın önemli bir kısmı hasar ödemelerinin çokluğu sebebiyle trafik sigortasından kaynaklandı.