İSA YAZAR

Yılbaşında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile bina, apartman, site ve işyerlerine ‘risk değerlendirmesi' mecburiyeti getirildi. Düzenlemeye göre, apartman yöneticisi, kapıcı ve konut sakinlerinden oluşan bir ekip, kontrol listesi oluşturacak. Belirli aralıklarla güncellenecek olan listede asansör güvenliğinden elektrikle ilgili kaçak ve benzeri durumlara, kazan dairesinden otoparka ve iç ve dış zemin etütlerine kadar birçok madde yer alıyor.
 
Bu işlemi yaptırmayan işyerleri ve apartmanlar, ilk ay için 3 bin 234 lira ceza ödeyecek. Söz konusu ceza, takip eden aylarda 4 bin 851 lira olarak uygulanacak. Bu da mayıs ayı itibarıyla yükümlülüklerini yerine getirmeyen apartman ve işyerlerinin 22 bin 638 lira ceza ödeyeceği anlamına geliyor. Ancak çoğu işletmenin ve apartman yönetiminin bu cezalardan haberi yok. Herhangi bir kaza veya denetim halinde risk değerlendirmesiyle ilgili gerekli belgeleri hazır olmayanlar, kötü bir sürprizle karşı karşıya kalacak.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı ‘Apartmanlarda Risk Değerlendirmesi Rehberi' ile işyerleri ve apartmanlarda muhtemel kazaların önlenmesi amaçlanıyor.
 
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ‘Apartmanlarda Risk Değerlendirmesi Rehberi’ hazırladı. Buna göre apartman, bina ve siteler kontrol listesi doldurularak yönetimde bulunduracak. Bu liste belirli aralıklarla güncellenecek. Risk değerlendirmesi çalışmaları bir ekip tarafından yürütülecek. Bu ekip apartman yöneticisi ve kapıcı veya kapıcılar ile apartman sakinlerinden oluşacak. Kontrol listesinde ‘binanın iç ve dış zeminleri kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmıştır’,  ‘Zeminde çökme, engebe vb. deformasyonlar bulunmamaktadır.’, ‘Temizlik yapılan alanda kaymayı önlemek için gerekli önlemler alınmaktadır.’, ‘Açıkta kablo bulunmamakta, prizlerin sağlamlığı düzenli olarak kontrol edilmektedir.’ ‘Asansör içi ve önü aydınlatmaları yeterli düzeydedir.’ gibi maddeler yer alıyor. Bu maddelerin karşısı, duruma göre evet ve hayır kutucukları işaretlenerek mevcut durum tespit edilecek.
 
Apartman yönetimi bu kontrol listesini hazır bulundurmak zorunda. Bu listeyi hazır bulundurmaması, denetim halinde cezayı gerektiriyor. Ceza süreci ocak ayından itibaren işliyor. Halen risk değerlendirmesine yönelik kontrol listesini hazırlamamış olan bir apartman, denetim halinde 22 bin 638 TL ceza ile karşılaşacak. Yasaya göre risk değerlendirmesini yaptırmayanlar için bu ceza izleyen aylarda her ay 4 bin 851 lira artacak.
 
Yasa ile işyerleri ve apartmanlara sorumluluk yüklenmesi hedefleniyor. Böylece küçük tedbirlerle önlenebilecek kimi kazaların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Pratikte her apartmana denetim yapılarak risk değerlendirmesi yapıp yapmadığı kontrol edilmese de bir kaza durumunda bu belge apartman yönetiminden istenecek. Eksik olması halinde ceza kesilecek.