Eren GÜLER
 

Türkiye’nin son 10 yılda yakaladığı ortalama yüzde 6.5'luk büyümeye sermaye piyasasının fazla katkı sağlayamadığını belirten Ünver, bunun nedeninin ise tasarruf sahiplerinin yıllar içerisinde sistemden yarar değil zarar görmeleri olduğunu belirtti.

Eski yasanın son derece yetersiz bir yasa olduğunun altını çizen Ünver, "Yeni kanunla beraber SPK'ya son derece geniş yetkiler verildi. Ama kanunlar sadece yazılı metinler, önemli olan bu yazılı metinlere ruh kazandırıp, uygulayacak olan mekanizmanın becerisidir. Piyasanın hakettiği yerlere gelmesi için geniş yetkilerle donatılmış olan Kurul’un bu yetkilerini nasıl kullanacağı gidişatı belirleyecek" dedi. 

DİKKAT ÇEKİCİ NOKTALAR VAR

Tasarruf sahipleri açısından bakıldığında yeni yasada dikkat çeken bazı noktalar olduğunu beliten Ünver, şunları anlattı: 

"Yeni yasadaki ayrılma hakkı son derece önemli. Halka açık firmaların genel kurul toplantılarına katılıp muhalefet şerhi düşen tasarruf sahibi, elinde bulunan hisseleri ilgili firmaya satarak ortaklıktan ayrılma hakkına sahip oluyor. Bu noktada tasarruf sahipleri diyebilir ki, ben firmayı beğenmiyorsam zaten borsada satarım. Ama sığ bir hisse senedinde yüklü miktarda hisseniz olabilir, satmak istediğiniz vakit bütün hisselerinizi aynı fiyattan değil de daha düşük fiyatlara doğru satmak durumunda kalabilirsiniz. Bu açıdan sığ firmalarda hisse taşıyanlar için önemli bir avantaj olacak"

TEMETTÜ YATIRIMCININ LEHİNE AMA... 

Temettü konusunun da tasarruf sahibi açısından son derece önemli olduğunu belirten Ünver, yeni düzenlemede 'kar payı dağıtımı, şirketlerin genel kurullarında belirleyeceği kar dağıtım politikaları çerçevesinde yapılacak. Yasal yedekler ayrılıp belirlenen kar payı dağıtılmadıkça, başkaca yedek ayrılmayacak, ertesi yıla kâr aktarılmayacak, yönetim kurulu üyelerine, intifa senedi sahiplerine ve firma çalışanlarına kârdan pay verilemeyecek' ifadesinin yer aldığına dikkat çekti. 

Bu maddenin tasarruf sahibi lehine olmasına rağmen bir sakıncası olduğunun altını çizen Ünver, "Halka açıklık oranı yüzde 50'nin altında olan firmaların genel kurullarında kar dağıtım poltikaları kararları nasıl cereyan edecek? Bunu takip edeceğiz. Ek olarak SPK, gerekli gördüğü hallerde, firma bazında ve sektör bazında, temettü konusunda farklı uygulamalara gidebilecek, bu yönüyle çok ilginç" dedi. 

5 YIL ZARAR EDEN FİRMALARA CEZA

Yeni kanunda imtiyazlara ilişkin düzenlemeler olduğunu da belirten Ünver, şöyle devam etti: 

"İlk defa halka açılacak firmalarda, imtiyazlı paylar var ise şeffaf ve anlaşılır bir şekilde kamuya duyurulması zorunluluğu geliyor. Bu noktada tasarruf sahiplerinin gerekli incelemeleri yapmaları ve ardından halka arzlara girmeleri menfaatlerine olacaktır. İmtiyazlara ilişkin başka bir düzenlemede ise üst üste 5 yıl zarar eden firmalarda, kamu kurumları hariç, oy hakkı ve yönetim kurullarında temsile ilişkin imtiyazlar ortadan kalkacak. Bu yönüyle, iyi yönetilmeyen firmalar cezalandırılmış olacak. Bu yaklaşım olumlu fakat diğer taraftan, karlı firmalarda varolan imtiyazların devam etmesi ise sakıncalı bir durum olup, kimi zaman tasarruf sahibinin aleyhine işliyor."

Kamuyu aydınlatma belgelerine dayanarak alım satım yapan tasarruf sahiplerinin ilgili belgelerin gerçeği yansıtmamasının ortaya çıkması ile zarar görürlerse, zararlarının tazmini için hukuki yollara başvurabileceğini belirten Ünver, fakat tazmin talebi için başvurunun 6 ay içinde yapılması şartının olduğunun altını çizdi. 

SPYD NE YAPACAK?

SPYD olarak sermaye piyasalarının kapsama alanında olan tüm menkul kıymetlere yatırım yapan tasarruf sahiplerine hizmet vereceklerini belirten Ünver, hisse senetleri başta olmak üzere, türev piyasalar, sabit getirili ürünler dahil hepsinin ilgilendikleri konular arasında yer aldığını belirtti. Ünver, öncelikli konularını ise şöyle sıraladı: 

"-Tasarruf sahiplerinin sorunlarını tasnif ederek, çözüm adına ilgili girişimlerde bulunmak, örneğin; temettü, bedelli sermaye artırımları, halka açık firmaların şeffaflığı,
-Faaliyetlerine devam ettiği halde, açılabilirliği olan firmaların açılması konusu,
-Yurt genelinde, yatırımcı toplantıları , finansal piyasalar ve ürünlerine ilişkin objektif eğitimler
-Yatırımcı ile kurumsal yapılar arasında köprü vazifesi görmek,
-Sermaye piyasalarının sağlıklı bir şekilde işlemesi adına, somut çözüm önerileri ortaya koymak."