Muğla Barosu Avukatlarından Sabire Sanem YILMAZ’ın Fethiye Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açmış olduğu kayıp-kaçak bedeli ile ilgili dava Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından karara bağlandı ve Türkiye’de ilk defa şirketlerin de kayıp-kaçak bedeli ödemesinin hukuka aykırı olduğuna karar verildi.
       
Yargıtay kararında; “Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak sureti ile kullanılan elektrik bedellerinin kaçak kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır. Hem bu hal parasını her halukarda tahsil eden davalı kurumun çağın teknik gelişmelerine ayak uydurmasına engel olur, yani davalı kendi teknik alt ve üst yapısını yenileme ihtiyacı duymayacağı gibi elektriği hırsızlanmak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde de bulunmasını engeller. Oysaki elektrik kaybını önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevi de bizzat enerjinin sahibi bulunan davalıya aittir.” diyerek elektrik dağıtım şirketlerinin zorunlu olarak EPDK’nın kendilerine gönderdiği tarifeye binaen kayıp-kaçak bedellerini tahsil ettikleri savunmasını da temelsiz bıraktı. Bir anlamda tüketicilerden fazladan para tahsil eden elektrik dağıtım şirketleri sebepsiz zenginleşmiş oluyor ve tüketicilere bu paralar her ay daha yüksek bir şekilde yansıyor.
       
Avukat Sabire Sanem YILMAZ kararı değerlendirerek, idarenin her yaptığı işlemin denetime elverişli ve şeffaf olması ve tüketiciler için hangi hizmet karşılığında ne ödediğinin bilinmesi önemlidir ve Yargıtay bu kararında bu hususu çok isabetli olarak dile getirmiştir. Daha önce birçok gerçek kişi hakkında verilen bu karar tüzel kişilerin de tüketici olduğu ve kayıp kaçak bedellerini ödemesinin hukuka aykırı olduğu noktasında bir ilktir. Bu anlamda sivil toplum kuruluşları ile odalara çok iş düşmektedir. Özellikle Ticaret Odaları yüksek kayıp kaçak bedeli ödeyen turizm şirketlerini korumalıdır. Bu karar herkese emsal olacaktır. dedi.