ANKARA - Şirketlerin faaliyet kodlarının yenilenmesiyle Türk özel sektörünün fotoğrafı netleşti. Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ortaklaşa yürütülen şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırıldığı NACE isimli kodlama sistemi tamamlandı. Bu sistem ile şirketlere de vatandaşlar gibi kimlik numarası verilirken, ticaret ve sanayi envanteri konusunda önemli bir düzenlemeye imza atıldı.
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katılımıyla düzenlenen toplantıda, sistem 365 oda ve borsa başkanına tanıtıldı. Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, NACE çalışmasının Türkiye’de ticari hayatın mükemmelliğe kavuşturulması çerçevesinde, devrim niteliği taşıdığını vurguladı. Bakan Yazıcı, toplumların başarılı olması için çok değişik etkenler bulunduğunu, ancak kimin ne yaptığının bilinmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Oda seçimlerini bu projeyi bitirmeyi esas alarak ötelediklerini hatırlatan Hayati Yazıcı, "Artık, gel seni buraya kaydırayım, buraya yazayım tarzı bitti. Herkesin hangi sektörde oy kullanabileceği bu kodlamaya göre belirlendi" diye konuştu.
 
Torba Yasa'yla 2 dönemlik ara zorunluluğu 1 döneme inecek
Bakan Yazıcı 5174 sayılı Kanun’da 2004’de yapılan düzenleme ile oda başkanlarının görev sürelerine ilişkin durumun belirlendiğini belirterek "2 dönem oda başkanlığı yapan 2 dönem ara vermeden yeniden aday olamıyor. Bu konuda davalar açılmış onları bir tarafa bırakalım. Bana göre bu 2 dönemlik süre fazla. 4+4 yani 8 yıl uzun. Bunu Başbakanla da paylaştım. Yeni bir torba yasa ile bunu bir döneme indiriyoruz. Bunu da ilk defa söylüyorum" ifadesini kullandı.
 
Hisarcıklıoğlu: Aslında yıllardır karanlıkta boks yapıyoruz
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında NACE kodlama sistemi ile hem Türk özel sektörü, hem de ekonominin geneli açısından devrim niteliğindeki bir çalışmayı hayata geçirdiklerini belirtti. Vatandaşların, nasıl bir tek TC kimlik numarası varsa, artık şirketlerin de tek bir faaliyet kodu olacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, bu çalışmanın gerekçesini şöyle açıkladı:

"Eskiden şirketlerin faaliyet kodlarını tespit eden, yani hangi ticari faaliyeti yaptıklarını gösteren objektif ve somut kriterler yoktu. Farklı kurumlarda, farklı faaliyet sınıflandırmaları vardı. Dolayısıyla bir şirket, farklı kurumlarda farklı faaliyet alanında iş yapıyor gözükebiliyordu. Daha vahim bir durum da vardı. Benim ayakkabıcı dediğime, Gelir İdaresi çantacı diyor, SGK kimyacı diyor, TÜİK başka bir şey diyordu. Adres bilgilerinin güncelliği sıkıntılıydı. İşte bu nedenle yola çıktık. ‘Böyle el yordamıyla gidersek 2023 hedeflerimize varamayız’ dedik. Aslında yıllardır karanlıkta boks yapıyoruz."
 
Oda ve borsa seçimleri bu meslek gruplarına göre yapılacak
1 milyondan fazla şirketin kayıtlı ciro bilgilerine göre faaliyet kodlarının belirlendiğini ve çok kapsamlı bir çalışma yapıldığını anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki iki ay tüm oda ve borsalarda seçimlerin bu meslek gruplarına göre yapılacağını duyurdu. "Türkiye’de ilk defa şirketler kesiminin hangi faaliyetleri gerçekleştirdiğine dair bu kadar net bir tablo ortaya çıktı" diyen Hisarcıklıoğlu, NACE kodlarının bundan sonra birçok alanda kullanılmasının da mümkün olduğunu sözlerine ekledi.
 
Nace nerelerde kullanılacak?
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu NACE kodlarının bundan sonra birçok alanda kullanılmasının mümkün olduğunu bildirdi. Yeni sistem ile yatırım teşvik mekanizmasının daha da sağlıklı hale getirilebileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Sektörel kümelenme ihtiyaçlarını tespit edebileceğiz. Maliye politikalarının dizaynı daha sağlıklı yapılabilecek. Zira sektörel selektif politikaların belirlenmesi mümkün olacak. Kayıtlı ekonominin büyümesine de destek olacağız. KOSGEB’in kredilerinde de artık bu faaliyet kodları dikkate alınacak" dedi.

NACE kodlama sitemi ile belli bir adres bazında hangi faaliyet alanında şirket bulmak istenirse, bu bilgiye ulaşabileceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
"Web üzerinde şirketlere ulaşmak daha kolay hale gelecek. Çünkü faaliyetleri ve adresleri ilk defa güncel halde olacak. Yurtdışından gelen mal talepleri ve ortaklık teklifleri, hangi faaliyet konusundaki firmaları ilgilendiriyorsa, o firmalara artık daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde ulaştırılabilecek. Böylece reel sektörün iş hacminin artmasına imkan sağlanacak. Kısaca reel sektörümüz için yeni fırsatlar bulmalarını sağlayacak ve çok daha kazançlı bir dönem başlıyor."