TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, özel halk otobüslerine yapılacak gelir desteğine ilişkin çıkarılan kanunun yerine getirilmesi gereken bir Anayasal yükümlülük olduğunu belirterek, "6637 sayılı kanun ile 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın özel halk otobüsleri tarafından taşınmasına ilişkin gelir desteğinin usul ve esasları en geç 7 Ekim belirlenerek Resmi Gazetede yayınlanacaktır. Bu kapsamda yönetmeliğin hayata geçirilmesi için girişimlerimiz sonucu yapılan toplantı özel halk otobüsü işletmecilerine kanunun çıktığı tarihten itibaren ödeme yapılacaktır" dedi.

Şehir içi toplu taşıma hizmeti veren Özel Halk otobüsü işletmecilerinin biran önce hayata geçmesini beklediği, toplu ulaşımda 65 yaş ve üstü vatandaşların özel sektör tarafından ücretsiz taşınmasına devletin katkı vermesine ilişkin yönetmelik çalışmaları tarafların bir araya gelmesiyle hızlandı.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Fevzi Apaydın, "7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6637 sayılı kanun ile 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın özel halk otobüsleri tarafından taşınmasına ilişkin gelir desteğinin usul ve esasları en geç 7 Ekim belirlenerek Resmi Gazetede yayınlanacaktır. Bu kapsamda yönetmeliğin hayata geçirilmesi için girişimlerimiz sonucu yapılan toplantı özel halk otobüsü işletmecilerine kanunun çıktığı tarihten itibaren ödeme yapılacaktır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çağrısı üzerine bakanlıkta gerçekleştirilen özel halk otobüsçü esnafının uzun süreden beri 65 yaş ve üstündeki vatandaşları katkı almadan yapılan taşıma hizmetine devlet desteği ile ilgili görüşmelerin olumlu sonuçlanması esnafımız arasında sevinçle karşılandı. Yönetmeliğin çıkması ile otobüsçüsü esnafının yaşadığı mağduriyet ortadan kalkmış olacak" ifadelerini kullandı. 

"Ödemeler 7 Nisan baz alınarak yapılacak"

Özel halk otobüslerine yapılacak gelir desteğine ilişkin çıkarılan kanunun aslında devletin Anayasal bir yükümlülüğünün yerine getirilmesi olduğunu kaydeden Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, " Anayasa'nın 173 üncü maddesi; Devletin esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır' der. Bugün hemen hemen tüm şehirlerimizde, halk otobüsü işletmelerinin vermiş olduğu hizmetlerin tamamı kayıt altında olup, bu faaliyetlerde bulunan esnafımız, tüm vergilerini tam ve günü gününe devlete ödemektedir. Bu nedenle gelir desteği ile ilgili yapılacak düzenlemeler, kayıtlı ekonomiyi teşvik edici hakkaniyet ölçüsünde yapılması gerektiğini özellikle belirtmek isterim. Ayrıca toplantıda; yönetmeliğin 7 Ekim tarihine kadar mutlaka Resmi Gazetede yayımlanacağı dile getirildi. Özel Halk Otobüsçülerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için ödemelerin başlangıç tarihi olarak söz konusu Kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı 7 Nisan 2015 tarihinin esas alınacağı açıklanması camiamızda olumlu karşılanmıştır" dedi.