TBMM Genel Kurul’unda görüşülen Milli Eğitim Bakanlığı’na 12 bin öğretmen kadrosu verilmesini de içeren torba teklife, sürpriz bir madde eklemesi gündeme geldi. Teklife, asgari ücretin 1300 liraya çıkarılması sonucunda işverene getireceği yükün bir bölümünün devlete tarafından karşılanmasıyla ilgili düzenlemenin monte edilmesi planlanıyor.

SÜRPRİZ ÖNERGE
AK Parti, 2015’in son yasal düzenlemesi olacak bu teklifi, birkaç önerge ile genişletmeyi planlıyor. Bunlar arasında en çok dikkat çeken ise asgari ücretin bin 300 liraya çıkartılması vaadinin işverene getireceği yüke ilişkin düzenlemelerin yeni yıla bırakılmaması olacak. Önerge ile yapılacak düzenlemede muhalefetin de desteği alınabilirse, işverene yönelik vergi ve prim yükünün bir kısmını, iki yıl süreyle devlet karşılayacak. Bu düzenlemeden son dakikada vazgeçilmezse, Başbakan Ahmet Davutoğlu, yarın sendikalarla birlikte toplantı yaparak, bunu yeni yıl hediyesi olarak açıklayacak. Hükümet, 1 Kasım’daki bu vaadini yeni yılda TBMM’ye göndereceği vaatler torbasında yapmayı planlıyordu. 

İKİ AYDIR TARTIŞILIYOR
Davutoğlu’nun 1 Kasım seçimlerinden önce verdiği en önemli vaadi olan asgari ücretin bin 300 liraya çıkartılması, kamuoyunda en çok tartışılan konuyu oluşturmuştu. İşveren temsilcileri, kamuda asgari ücretle çalışanın olmadığı, bunun özel sektöre yük getireceği ve küçük işletmelerde personel maliyetini arttırarak kapanma tehlikesi yaratacağı iddiasını iki aydan beri gündemde tutuyorlar. Hükümet, zaten yılda bir yapılan rutin artışın biraz üzerinde olan bu rakamın, sanıldığı gibi sonuçları olmayacağı, devletin vergi ve prim alacaklarında indirime giderek, işverenin yüküne azaltmayı planladığını açıklamıştı. 

MALİYET 16.2 MİLYAR LİRA
Yapılan hesaplamalara göre, 5 milyon asgari ücretli içinde yaklaşık 2 milyon 250 bini, aslında daha yüksek maaş alıyor; ancak asgari ücret üzerinden gösteriliyor. Bu kişilerin sadece kayıt altında olanın asgari ücreti değişeceğinden işverenin ödediği SGK işveren primi ve işsizlik sigortasında 65 lira ek maliyet oluşturacak. Bunun da aylık maliyeti 146.5 milyon lira olacak. Böylece toplam maliyet aylık 1 milyar 349 milyon lira, yıllık maliyet ise 16.2 milyar lirayı bulacak. Çalışanları için işveren yüzde 15.5 SGK işveren payı ödemesi yapıyor. İTO yüzde 15.5’lik bu payın 3 puan indirilmesini önerdi. Bu öneri, sadece asgari ücretli ve asgari ücretli olarak gösterilen çalışanlar için uygulanırsa, devletin özel sektöre 3 milyar liralık katkısı olacak. Kalan 7 milyon çalışan için asgari ücret kısmına yüzde 12.5 olur ve üstü 15.5 oranından devam ederse toplamda 7 milyar liralık bir katkı mümkün olacak. 255 liralık prim 3 puan inerse 205 lira olarak ödenecek.

BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?
BAŞBAKAN Davutoğlu da bu konudaki samimiyeti göstermek için açıklamada bulunmuş ve “Benim ağzımdan çıkan her söz teminat olarak söylüyorum, önümüzdeki 3 ay içinde yerine gelecektir. Seçim stratejisi grubumuz vardı, onlara ödevler verdik ve şimdi 3 aylık, 6 aylık bir yıllık ve 4 yıllık programlar çıkartıyoruz. 3 ay içinde kanunu düzenleme gerektirmeyen bütün vaatler yerine gelecek” demişti. Davutoğlu, kanun açısından bir düzenleme gerektiren konular için ise Meclis takviminin işlemesi gerektiğini, asgari ücret, öğrenci bursları, polis ve askerlere verilen taahhütler, çiftçiler, esnaf ve gençlere verilen sözlerin 3 ay içinde gerçekleştirileceğini söylemişti.

MADEN ÖNERGESİ DE KAPIDA
HÜKÜMETİN, yeni yıl öncesinde kömür madenlerini ilgilendiren bazı düzenlemeleri esnetme planı yaptığı da öğrenildi. Bu konuda karar kesinleşirse, Genel Kurul’da görüşülen teklife yeraltı kömür madenciliğinde çalışanlara asgari ücretin iki katı ödeme yapılma zorunluluğunu düzenleyen maddede değişikliğe gidilmesi tartışılıyor. Bu maddenin işverene getirdiği yükün bir kısmının devlet tarafından üstlenilmesi de planlanıyor. Bu konuda karar alınırsa, bu hüküm de önerge ile teklife monte edilecek.



Nuray BABACAN / Hürriyet