Asgari ücrette pazarlık kızışıyor. Asgari Ücret Komisyonu ücretleri belirlemek için Perşembe günü son kez toplanmaya hazırlanırken, zam pazarlığına bir de yaş eklendi. Hükümet kanadı 2014 Yılı Programı’nda belirlediği yüzde 3+3 zam oranında direniyor. İşçi tarafını temsil eden Türk-İş aile yardımı dahil 2 bin 10 liraya denk gelen en düşük memur maaşı konusunda ısrarcı. İşvereni temsil eden TİSK yüzde 4.5+5 zam teklif etti. Taraflar ‘16 yaşını doldurmayanlar’ ayrımının kaldırılması konusunda da farklı görüşleri savundu.

TÜİK ücreti 3’e ayırdı

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) sunduğu verilerin görüşüldüğünü belirterek, işverenin talebi üzerine TÜİK’in asgari ücreti ‘hafif’, ‘orta’ ve ‘ağır’ olarak belirlediğini söyledi.

TÜİK’in asgari ücreti ‘hafif’te 1.013 lira 70 kuruş, ‘orta’da 1.081 lira 20 kuruş, ‘ağır’da 1.205 lira 10 kuruş olarak belirlediğini kaydeden Irgat, şöyle konuştu:

“2014 Yılı Programı’nda asgari ücretle ilgili yüzde 3+3 zammı değerlendirmeye bile almıyoruz. Çünkü bunun Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun saygınlığını zedeler. Türk-İş olarak asgari ücretin en düşük memur maaşıyla aynı seviyeye getirilmesini istiyoruz. Oranlara baktığımızda işçi ve işveren arasında fark yüksek görünüyor ama bu zamana kadar alım gücü olabildiğince azaldı.”

Toplantılarda, 16 yaşını doldurmamış işçiler için ayrı olarak belirlenen asgari ücretin kaldırılmasının da teklifleri arasında olduğuna dikkati çeken Irgat, “Burada asgari ücretin ‘16 yaşını dolduranlar’ ve ‘16 yaşını doldurmayanlar’ olarak iki farklı rakam olarak belirlenmesi uygulamasının kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü bu ülkemizde çocuk işçi çalıştırıldığının da bir bakıma kabulü oluyor. Asgari ücret tek olmalı. Buna hükümet tarafı da sıcak bakıyor. Bu konuda yönetmelik değişikliğine ihtiyaç var” diye konuştu.

TİSK: Sınır 20’ye çıksın

TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir, asgari ücretin ‘16 yaşını doldurmayanlar’ ile ilgili bölümün kaldırılması yerine yaşın 20 ya da 21’e yükseltilmesinden yana olduklarını belirterek, bu sayede genç işsizlerin işe girişinin kolaylaşacağını savundu.

İki yaşta 97 lira fark

16 yaşını doldurmuş işçi için asgari ücret 803.68 lira. 16 yaşını doldurmamış işçide bu rakam 700.73 lira. 2013 yılı için asgari ücret, ilk 6 ay için yüzde 4.1, ikinci 6 ay için yüzde 4.4 artırılmıştı. Asgari ücrette 2013’teki ortalama artış yüzde 8.61 olmuştu.