Anapara borcunun taksitlendirme süresi azami beş yıl olacak. Ödeme güçlüğünde bulunduğunu ispatlayan borçlunun talebi ve bu talebin uygun görülmesi halinde ise taksitlendirme süresi uzatılabilecek.

Millî Savunma Bakanlığı'nın 'Askeri Okullara Alınan Öğrenciler ile Silahlı Kuvvetler Hesabına Fakülte ve Yüksek Okullarda Okuyan Öğrenciler İçin Yüklenme Senedi Düzenlenmesine ve Bu Okullardan Çeşitli Sebeplerle Ayrılacak Öğrencilere Veya Kefillerine Ödettirilecek Tazminata Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer aldı. 

Tazminata dair yönetmeliğin 8'inci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklendi. Öğrenim giderinden doğan alacaklar, faizleri ile birlikte tahsil edilecek. Borçtan sorumlu olanların, bağlı oldukları okul komutanlıklarına yapacakları yazılı talebi üzerine borçlar Milli Savunma Bakanlığı'ndan uygun görüş alınması halinde taksitlendirilebilecek.

Anapara borcunun taksitlendirme süresi azami 5 yıl olacak. Ödeme güçlüğünde bulunduğunu ispatlayan borçlunun talebi ve bu talebin uygun görülmesi halinde taksitlendirme süresi uzatılabilecek. Yazılı taksitlendirme talebi üzerine, borçlu veya kefil ile okul komutanlıkları arasında taksitlendirmenin süresini, taksit sayısı ve tutarları ile ödeme zamanlarını belirleyen bir ödeme planı yapılarak, harcama yetkilisinin görüşü ile birlikte Milli Savunma Bakanlığı Hukuk Müşavirliği ve Davalar Dairesi Başkanlığı'na gönderilecek.

Ödeme planının hukuken uygun görülmesi halinde, borçlu ve harcama yetkilisi tarafından öğrenim gideri borcu hakkında sulh sözleşmesi yapılacak. Borç taksitlendirme taleplerine ilişkin 26/9/2011 tarihli ve 659 Sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uyarınca, Milli Savunma Bakanlığı'nın hukuki görüşü alınıncaya kadar dilekçede belirtilen ilk taksit miktarını hemen, takip eden taksitleri de düzenli olarak, faiziyle birlikte muhasebe birimine ödeyebilecekler.

Ödenen taksitler, asıl borçtan mahsup edilecek. Yetkili makamdan alınan taksitlendirme onayında kararlaştırılan taksit miktarı, ödenen taksit miktarından fazla olduğu takdirde, onayda belirtilen ilk taksit tarihinden itibaren geçen taksit sürelerine ait toplam fark peşin olarak tahsil edilecek.

Sulh anlaşması hükümleri yerine getirilmediği takdirde, alacak muaccel olur ve sulhe konu edilen hak veya alacaklar, alacağın muaccel olduğu tarihten itibaren 21/7/1953 tarihli ve 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 51'inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanan faizi ile birlikte takip ve tahsil edilecek.

Taksitlerin tahsili sırasında taksit dönemine ait taksit tutarının ödenip faizinin tamamının ödenmesinin takibi için muhasebe birimince tahsilat belgesi üzerine idarenin faiz alacağının saklı olduğuna ilişkin şerh konulacak. Öğrenim gideri borcunu ödeyemeyecek durumda olan borçlu ve kefiller, üzerine kayıtlı menkul, gayrimenkul, bankada mevduat ve üçüncü şahıslardan alacak olmadığını belgeleri ile ileri sürmeleri, daimi ikametgâh ettikleri ve nüfusa kayıtlı oldukları yer mülki idare amirlerinden aldıkları mali durumları ile ilgili bilgi ve belgeleri ile müracaat etmeleri halinde bu talepleri üzerine borçlunun maddi durumu hakkında gerekirse ilgili kurum ve kuruluşlarla yazışma yapılarak araştırılacak. Varsa araştırma sonuçları ile birlikte borçlunun talebi hakkında görüş ve teklifleri Milli Savunma Bakanlığı'na gönderilecek.

Öğrenim gideri borcunun tahsilinden tamamen veya kısmen vazgeçilmesinde 659 Sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'de belirtilen sınır ve usuller dahilinde işlem tesis edilecek.



Cihan