MOBİL operatörler arasında kıyasaya bir ‘fiyat’ kavgası yaşanıyor. Daha önce ucuzluk yarışına giren mobil operatörler şimdi tavan fiyat için kapıştı. 6 Kasım’da başlayan fırtınayı Avea’nın hamlesi çıkardı. Bilindiği gibi üç operatör de faaliyetlerini devletten aldıkları lisans ile yapıyor. Bu faaliyetleri düzenleyen ve denetleyen kuruluş ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK). Geçtiğimiz haziran ayında Danıştay’a başvuran Avea kendi lisansında istisna bir nokta bulunduğuna dikkat çekti. Buna göre Avea’nın lisansında tavan fiyat uygulamasından muaf olduğu bir madde yer alıyordu.

Tavan fiyat hem Avea hem de diğer operatörler için kritik öneme sahipti. Çünkü BTK tarafından belirleniyor ve müşterilere sunulan fiyatların sınırlandırılmasını sağlıyordu. Tavan fiyat uygulaması konuşmalarda ve kısa mesajlarda en yüksek fiyatları belirliyordu. Danıştay, haziran ayında verdiği karar ile Avea’nın ‘mobil elektronik haberleşme hizmetlerinde azami ücret tarifesi’ne uyma yükümlülüğünü kaldırdı. Başka bir deyişle Avea, Turkcell veya Vodafone’un müşterilerine uyguladığı 40 kuruşluk tavan fiyatın üzerine çıkabilme hakkını eline almıştı.

60 KURUŞA ÇIKTI
Danıştay kararının hemen ardından harekete geçen Turkcell ve Vodafone şikayetlerini BTK’ya iletti. Bunun üzerine BTK kararı bozmak için verilen konuyu bir üst mahkemeye taşıdı. Üst mahkemenin kararı ise henüz verilmedi. Ancak bu süre içinde Avea, elde ettiği tavan fiyatı aşabilme hakkını 6 Kasım’dan itibaren kullanmaya başladı. Avea’nın mağazalarında, internet sitesinde veya çağrı merkezinde paylaşılan tarifelere göre Avea şu anda birçok tarifesi için tavan fiyatı 20 kuruş arttırarak 40 kuruştan 60 kuruşa yükseltti. Örneğin Avea’nın ‘Süper İkili 500 Tarifesi’ni abone olan bir kullanıcı ayda 39 TL’ye her yöne 500 dakika ve 4 GB mobil internet kullanabiliyor. Ancak söz konusu 500 dakika bittiği zaman ise dakika başına 60 kuruş ödüyor. Benzer bir durumda Turkcell veya Vodafone abonelerinden BTK’nın belirlediği tavan fiyat olan 40 kuruş alabiliyor.

FATURADA SÜRPRİZ

Avea’nın fiyatlarda yaptığı tavan fiyat hamlesi şu anda faturalı abonelere sunulan 80 civarında paketi kapsıyor. Bu tarifelerin eski fiyatları değerlendirildiğinde Avea’nın faturalı tarifelerinin dakika aşım ücretine yüzde 30, SMS aşım ücretine ise yüzde 80 oranında zam yaptığı görülüyor. Tavan fiyatın 6 Kasım’da arttırılması ise tüketici açısından dikkat çekebilecek noktalar arasında. Söz konusu paketleri tercih eden Avea aboneleri kotalarını aşmaları durumunda zamlı fiyattan değerlendirilecek. Bu da paketlerini bitiren kullanıcıların ay sonunda daha yüksek faturalarla karşılaşabileceğini gösterebiliyor.

Hukuk süreci  devam ediyor

TAVAN fiyatta yapılan değişiklik için Avea’ya sorularımızı yönelttik. Şirket, şu anda konu hakkındaki hukuk sürecinin devam ettiğini belirterek açıklama yapmak istemedi. Turkcell yetkilileri de düzenleme konularına hassas yaklaştıklarını ve olayın hukuk sürecinde olduğu için şu anda açıklama yapmanın yanlış olacağını söyledi. BTK’nın bağımsız bir idari otorite olarak dönemsel bazda ülke ve sektör dinamiklerini göz önünde bulundurarak ekonomik düzenleme kararları aldığını söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ise, “BTK’nın sektörümüzde tüketicilere uygulanan “tavan ücretleri” belirlemesinin ve denetlemesinin, sağlıklı rekabet ortamının tesisi için büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Danıştay kararı sonrasında artık Avea tavan fiyat uygulamasına tabi olmayıp abonelerine tavan fiyatın üzerinde tarifeler uygularken, diğer operatörler tavan fiyata tabi olmaya devam edecektir. Bu durumun, tüketiciyi mağdur ettiğini ve haksız rekabete yol açtığını gözlemlemekteyiz” dedi.

Pilde de kavga var

AKILLI telefonların şarj sorunu için harekete geçen mobil iletişim operatörleri burada da kavgata tutuştu. İlk olarak Vodafone akıllı şebeke sistemine dikkat çekerek telefonların şarj ömrünü yüzde 25’e kadar uzattığını ileri sürdü. Bunun üzerine Turkcell harekete geçerek yayınladığı reklam filmiyle akıllı telefonların şarj ömrünü yüzde 50’ye kadar uzattığını iddia etti. Avea’dan ise esprili bir yanıtla şarj kavgasına girdi. Avea, abonelerini rakiplerinden daha fazla konuşturduğunu söyleyerek şarjı en çabuk biten operatörün kendileri olduğunu açıkladı.


Ahmet CAN / Hürriyet