Tasarıyla küçük üreticinin markalaşmasının sağlanması, kampanyalı satış ve alışveriş festivallerinin kurala bağlanması, indirim sezonlarının süresinin belirlenmesi ve küçük esnafa alışveriş merkezlerinde yer açılması hedefleniyor. Düzenleme "outlet" olarak bilinen indirimli satış mağazalarının taşıması gereken şartları da düzenliyor.

Mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar gözönünde bulundurularak mağazaların çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının teklifi üzerine vali tarafından belirlenebilecek. Mağazaların çalışma saatlerinin bölge ya da ülke düzeyinde belirlenmesinde ise Bakanlık yetkili olacak. Hafta Tatili Hakkında Kanun hükümleri, perakende işletmeler hakkında uygulanmayacak.

Esnaf ve sanatkar işletmelerinin çalışma saatlerinin belirlenmesinde, meslek kuruluşunca ilgili esnaf ve sanatkar odasının görüşü alınacak.

Büyükşehirlerde, alışveriş merkezlerine yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye büyükşehir belediyeleri yetkili olacak. Alışveriş merkezi projesi için yapı ruhsatı verilirken, üst meslek kuruluşlarının görüşü alınacak.

Küçük esnafa AVM'lerde yer ayrılacak

Alışveriş merkezlerinde, esnaf ve sanatkar işletmecilerine rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az yüzde beşi oranında yer ayrılacak.

Alışveriş merkezlerinde toplam satış alanının en az binde ikisi ise geleneksel, kültürel ya da sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilecek.

Hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı büyük mağaza ve zincir mağazalarda ise satış alanlarının en az yüzde 1'lik raf alanı mağazanın bulunduğu ilde üretilmesi kaydıyla yöresel ürünlerin satışına ayrılacak.

Kampanyalı satış ve alışveriş festivali

Perakende işletmeler, indirimli ya da promosyonlu satış kampanyaları düzenleyebilecek. Ancak kampanyanın süresi; işyeri açılışı, devri, kapanışı, adres ya da faaliyet konusu değişikliğinde 3 ayı, tasfiye durumunda ise 6 ayı geçemeyecek.

Belediyeler ve meslek kuruluşları, birlikte ya da bağımsız olarak perakende işletmelerin katılımıyla yılın belli dönemlerinde alışveriş festivali düzenleyebilecek.  Alışveriş festivalinin başlangıç ve bitiş tarihleri ile festivalin programı ve uygulama alanı önceden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bildirilecek.

Sürekli indirimli satış

Tasarıda, sürekli indirimli satış; seri sonu, sezon sonu, ihraç fazlası, kusurlu ve benzeri malların, perakende işletmelerce, indirimli fiyattan ya da malların fabrika çıkış fiyatı üzerinden yıl boyunca satılması olarak tanımlanıyor.

Sürekli indirimli satış yapan perakende işletmelerin ön cephesinde, kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde bu satış türünü gösterir ya da çağrıştırır ibarelere yer verilecek.

AVM'lerdeki ortak kullanım alanları

Alışveriş merkezi, büyük mağaza ve zincir mağazalar müşterileri için otopark alanı oluşturmakla yükümlü olacak. AVM'lerde satış alanının en az binde beşi kadar alan, sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesi için ayrılacak. Bakanlık bu oranı arttırmaya ya da azaltmaya yetkili olacak.

Alışveriş merkezlerinde, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi ortak kullanım alanları oluşturulacak.

Ortak kullanım alanlarında engelliler ile yaşlı ve çocukların ihtiyaçları gözönünde bulundurulacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı almış olan alışveriş merkezlerinde zorunlu olan ortak kullanım alanları, yürürlük tarihinden sonra 1 yıl içinde oluşturulacak.

Perakende işletmemler için yeni sistem

Tasarı, perakende işletmelerle ilgili işlemlerin yapılması amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde, Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulmasını da içeriyor. Sistem, bakanlıkça ilgili kurum ve kuruluşların erişimine açılacak ve elektronik kayıt sistemleriyle çevrimiçi olarak birbirine bağlanacak. Perakende işletmeler, işyeri açma ve çalışma ruhsatını vermeye yetkili idarenin izniyle açılacak. Bu izin de PERBİS üzerinden verilecek.

Büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayiler, üretici ya da tedarikçiden mağaza açılışı ve tadilatı, ciro açığı, banka ve kredi kartı katılım bedeli gibi adlar altında ürün talebini doğrudan etkilemeyen bir prim ya da bedel talep edemeyecek.

Mağazaların denetimi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı mağazalarla ilgili her türlü denetimi yapmaya yetkili olacak. perakende işletmeler nezdinde her türlü denetimi yapmaya yetkili olacak. Bakanlıkça alınması istenen tedbirlere uymayanlara 2 bin lira ile 50 bin lira arasında ceza uygulanacak.