İflas erteleme davası Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi'nde devam eden Fi Yapı İnşaat A.Ş. ile daire sahipleri arasında yaşanan gecikme sorununa bir yenisi eklendi. 32 daire sahibi, Fi Yapı’dan aldıkları ve ödemesini yaptıkları dairelerin başka bir kişiye satıldığı gerekçesi ile Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Suçlanan kişi ve kurumlar arasında Fi Yapı’nın sahipleri, şirketin üç kayyumu Yurdakul Tuncer, Ahmet Serdar Kıyat, Mehmet Ali Güldal, daireleri satın alan Fatih Aktaş ile Esenyurt Belediyesi yer aldı. Suç duyurusu dilekçesine göre şüpheliler ‘nitelikli dolandırıcılık’ yapmakla suçlanıyor. Şirket sahipleri ve kayyumlar ise 128 dairenin devrini yapma gerekçesini ‘kaynak yaratma’ olarak ifade etti.

DURUMU TAPUDA ÖĞRENDİLER
Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe'nin haberine göre; savcılığa sunulan dosyada yer alan belgelere göre, ikinci kez satılan dairelerin önemli bir bölümü Fi Tower projesinde yer alıyor. Başvuru dilekçesine göre, gayrimenkul satış sözleşmesi ile satılan dairelerin ödemesi tamamlandı. Daire sahipleri tapuların verilmesi sürecinde oyalandıkları şüphesi ile Esenyurt Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurdu. Tapuda yapılan sorgulama sonrası satın aldıkları dairelerin başka bir kişiye satıldığı belirlendi.

‘BORCU ÖDE DAİRELERİ AL’
Yapılan araştırma sonrası 128 daire, Fi Yapı’dan alacaklı olan Akfa Holding’in sahibi Fatih Aktaş’a devredildi. Fi Yapı ile Akfa arasında sözleşme 30 Kasım 2012’de imzalandı. Sözleşmeye, mahkemenin atadığı üç kayyum da imza attı. Sözleşmeye göre, Fi Yapı, Akfa’ya borcunu ödedikten sonra yeniden dairelerini alabilecekti. Ancak, ödemeler yapılmadığı gerekçesiyle Akfa tarafı da aldığı dairelerden bazılarını üçüncü kişilere sattı.

‘NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK VAR’
Dairesi satılan kişilerden 32’si adına avukat Orhan Boran, hukukçulardan aldığı raporlardan sonra savcılığa suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dosyasında raporu bulunan Doç Dr. Zeynel T. Kangal yapılan işlemlerin ‘nitelikli dolandırıcılık’ kapsamında yer aldığı görüşünü savundu. Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Bellican ise hukuki mütalaasında, ikinci bir kişiye satılan daireler için ‘iyi niyet’ durumunda söz edilemeyeceğini, daireleri alan Akfa tarafının ise dairelerin durumunu bilmediği savunmasının ileri sürülemeyeceğini kaydetti.