Kıbrıs'ta Rumlar, şimdi de gıda sektöründe oyun oynamaya başladı. Rum kesimi, Kıbrıs'a özgü "hellim peynirini" AB'de bölgesel ürün olarak kabul ettirme girişimlerini sürdürürken, ilginç bir sahtekarlığa başvurdu. Ticari sahtekarlığı o kadar ileriye götürdü ki, Türkiye'nin köklü gıda firması Aytaç'ı taklit etmeye başladı.
 
AB BAYRAĞI

Kıbrıs'ta hellim ve halloumi olarak satılan peyniri, İngiltere ve Ortadoğu'ya ihraç etmeye karar veren Rum yönetimi, ticari taklidi şöyle yaptı: Peynir paketlerinin üzerine Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı ve AB bayrağı ile 'cyprus halloumi' diye yazdı. Ayrıca Türkçe olarak 'hellim'e de yer verdi. Arapça'nın da yazılı olduğu paketlerin üzerine, "Aytaç"ın logosunu ekledi. Ama Aytaç'ın isim ve logosu "Tek halkalı" iken, Rumlar taklit yaparak logoyu çift halkalı yaptı. İngiltere'de Alambra adlı marka ile satış yapan Rumlar, web sitesinde de peynirin reklamını yapmaya başladı.

AYTAÇ DAVA AÇTI
 
Rumlar'ın İngiltere'deki oyununu öğrenen Aytaç, hukuki mücadele başlattı. Aytaç Genel Müdürü Ahmet Tekten, "İngiltere'deki bu ürünleri biz de biliyoruz. Bu ülkede bizden önce tescil almış Aytaç Food diye bir firma vardı. Biz daha sonra tescil aldık ama bu firmanın bizimle hiç ilgisi yok. Bunlar, logomuzu taklit ederek değişik ülkelerde fason üretimler yapmışlar. İngiltere dışında bizim markamızın ve ürünlerimizin taklidi söz konusu değil. Belçika'da fabrikamız var. Logomuzda tek halka varken bu taklit logoda çift halka bulunuyor. Bununla ilgili İngiltere'de hukuki mücadeleyi sürdürüyoruz"dedi.
 
İSİM KAVGASI SÜRÜYOR

AB Komisyonu Haziran ayları başında peynire sadece Rum ismi olan 'hallumi' ile 'korunmuş menşe işareti' (PDO) verilmesini istemişti. Bu durum, Kıbrıslı Türk peynir üreticilerinin büyük bir mağduriyet yaşayacağı için tartışma konusu olmuştu. Almanya'nın Stuttgart Kentinde Bulunan "Garmo Ag" adlı şirket ise AB Genel Mahkemesi'nde, "Hellim" isminin tüm Avrupa ülkelerinde ticari marka olarak kaydedilmesi ile ilgili davayı kazandığını bildirmişti. Yaşanan bu gelişme KKTC'de sevinçle karşılanmıştı. Kaynak: TAKVİM